В рамките на 10 месеца Комисията за защита на конкуренцията

...
В рамките на 10 месеца Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

КЗК: Доставчици на горива обменяли данни за текущи цени, но не се уговаряли за бъдещи

В рамките на 10 месеца Комисията за защита на конкуренцията е свършила толкоз работа, колкото не е свършила за пет години преди този момент. Това съобщи ръководителят на регулатора Юлия Ненкова, представена от Българска телеграфна агенция, при представянето пред Народното събрание на доклада си за 2016 година

Групата на Българска социалистическа партия съобщи, че не поддържа доклада, а Румен Гечев даже изиска оставка на управлението, встъпило в служба през юни 2016 година Той напомни проблема със подозренията за картел при горивата. Не може една комисия да декларира на конференция, че има доказателства за картел при горивата, а напролет на 2017 година да излиза с друго мнение, разяснява той и попита кое от двете мнения на Комисия за защита на конкуренцията е правилно.

Ненкова изясни, че комисията е установила съществуване на продан на информация сред снабдители, само че тя се е отнасяла за настоящите цени, които са обществени и могат да бъдат видени на всяка бензиностанция, а не за бъдещи. Ненкова напомни, че Комисия за защита на конкуренцията е установила, че няма съществуване на неразрешено съглашение или такова, което да има антиконкурентен резултат.

Парламентът одобри Годишния отчет за активността на комисията с 84 гласа " за ", 50 - " срещу ", а осем се въздържаха.

В документа комисията регистрира, че през 2016 година броят на формираните производства се е нараснал по отношение на 2015 година Комисия за защита на конкуренцията показва, че продължава да насочва вниманието си главно към пазари, на които е налице единствен снабдител на избрана услуга, притежаващ единствената допустима инфраструктура на дадена територия, и чиито дейности в най-голяма степен засягат ползите на потребителите на тези услуги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР