В Раковски започна подготовка за посрещането на папа Франциск, който

...
В Раковски започна подготовка за посрещането на папа Франциск, който
Коментари Харесай

Раковски се готви за посещението на папа Франциск

В Раковски стартира подготовка за посрещането на папа Франциск, който ще посети града на 6 май. Заради визитата на Светия отец държавното управление отпусна на общините 2 и половина милиона лв. за ремонт на улици. От локалната администрация към този момент обмислят подарък за папата, като ще разгласят конкурс за картина. Средствата, отпуснати от държавното управление, бяха гласувани в края на предходната година, откакто бе доказано визитата на папата в София и Раковски. В града с най-вече католици у нас огромна част от улиците се нуждаят от ремонт, заяви Българска национална телевизия.

Кметът на общината Павел Гуджеров разгласи, че девет улици са планувани за рехабилитация, като главната част са в град Раковски и има още в селата Белозем и Стряма. При уместно време ремонтните действия ще стартират в края на януари. Други четири улици също ще бъдат рехабилитирани със средства по европейска стратегия. Заради визитата на Светия отец през май в града се чака да дойдат доста вярващи от страната и чужбина.

При визитата си в Раковски папа Франциск ще отслужи открита молитва тук на площад България, а по-късно ще даде първо причестяване в църквата „ Пресвето сърце Исусово ". Местните хора, които се вълнуват от идната аудиенция, с боязън си спомнят и за визитата на починалия папа Йоан Павел Втори през 2002-ра година в Пловдив.

Раковски е най-големият град в България, където преобладаващото население изповядва католицизъм. В града има няколко католически църкви и манастири. Енорията в квартал „ Генерал Николаево “ е от към 7 хиляди, в кв. „ Секирово “ е също толкоз, а най-малка е в третия квартал на града „ Парчевич “ – към 500 души. Енориите са част от Софийско-пловдивската епархия.

С съображение град Раковски е именуван от време на време „ столица на католицизма “ в България. Факт е, че от началото на ХIХ век село Калъчлии (Генерал Николаево) се е утвърдило за известно време (до 1835 г.) за център на епархията. Селата, формирали днешния град, са отечество на пет католически епископа, определени през XX век – Винкенти Пеев, Иван Романов, Симеон Коков, Самуил Джундрин и Георги Йовчев. Много други духовници, родени или живели в града, са съдействали за развиването на духовността на национално равнище – Йосиф Стойков, братята Дамян Гюлов и Козма Гюлов, Петър Сарийски и други – и във Ватикана – проф. Йосиф Гагов, архимандрит Георги Елдъров и монсеньор Йовко Пищийски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР