В работата на 44-о Народно събрание досега депутатите от НФСБ

...
В работата на 44-о Народно събрание досега депутатите от НФСБ
Коментари Харесай

Патриотите в парламента: Обещано и свършено

В работата на 44-о Народно заседание до момента депутатите от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ извършиха свои предизборни обещания, поети пред гласоподавателите по време на предизборната акция напролет на 2017. За късото време от началото на мандата до момента се одобриха значително и значими законопроекти, регистрираха Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев, Йордан Апостолов, Петър Петров, Георги Колев, Росен Живков и Славчо Атанасов. Защита на елементарните жители, битката с подправените инвалидни пенсии, противодействието на радикалния ислям, грижата за сънародниците ни в Молдова и Украйна са измежду законодателните цели.

Преди ден по предложение на патриотите бяха признати първите законодателни ограничения, част от цялостната и ефикасна тактика за преустановяване на порочната процедура с издаването на непозволени инвалидни пенсии. Това се случи откакто работни групи се събраха при вицепремиера Валери Симеонов и създадоха постоянна и поредна идея за инвалидните пенсии. Промените касаят промени в съставите на ТЕЛК и пресичането на някои порочни практики като практиката едни и същи лекари да вземат участие както в правенето на експертизата, по този начин и в нейната оценка, и даването на окончателното решение на ТЕЛК. На второ място измененията касаят опциите за попълване съставите на ТЕЛК тогава, когато има изработен отказ или е пожелан отказ на някой от лекарите. Патриотите са безапелационни, че признатите промени ще дадат бързи резултати в ТЕЛК с оглед цялостното реформиране на активността в името на транспарантни и обективни процедури.

По предложение на патриотите бяха импортирани и признати промени в Гражданско-процесуалния кодекс, свързани с по-голяма отбрана на елементарния жител – по-голяма отбрана на длъжниците посредством ограничение правата на частните правосъдни реализатори.

Патриотите внесоха и законопроект за отбрана на жителите от „ доживотна задълженост “. С този Закон – за отбрана при свръхзадълженост на физическите лица, се пази интереса на елементарния жител и се стопира практиката хората с задължения да бъдат ограбвани, преследвани и унизени до живот, безапелационни са депутатите от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “.

По предложение на патриотите бяха импортирани и признати на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с криминализирането на проповядването на коренен ислям. Депутатите от НФСБ са безапелационни, че тук става дума не за вяра, а за изключително нападателна и рискова идеология, която оправдава насилието и убийството на „ неверници “, оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното пречистване, е повдигнат в сан на систематична политика. Промените в Наказателен кодекс плануват наказване с отнемане от независимост от една до пет години и санкция за пет хиляди лв. за лица, проповядващи коренен ислям или друга идеология, която употребява верски убеждения за политически цели, в това число пропагандира промени на съществуващия парламентарен и правов ред.

Патриотите внесоха за разискване и предложение за промени в Закона за запазване на земеделските земи, с които се цели премахването на лъжливи схеми и практики при подписване на контракти за наем и аренда на земеделска земя. Промените бяха импортирани след голям брой тъжби на жители в приемните на народните представители от НФСБ. Става дума за случаи, в които в този момент настоящата уредба на Закона за отговорностите и договорите дава опция на разположение, което не е притежател на земеделска земя да подписа контракт за наем и да отдаде тази земя на трето лице, като притежателя въобще не знае, че земята му е отдадена. С предлагането на патриотите това се пресича, като да вземем за пример, към този момент се изисква нотариална легализация и на наличието, и на подписите при такива контракти за наем. Предвижда се и регистриране в Службата по вписванията - това е мярка във връзка с сключването на бъдещи такива контракти.

Друг закон, обвързван с наболял публичен проблем и импортиран от патриотите е Закона за изменение и допълнение на Закона за споразумяване правата на жителите, притежатели на жилищно-спестовни влогове или т.н лихвоточки. Депутатите от “Обединени патриоти “, включително – депутатите от НФСБ, предложиха да бъде повишен периода, в който лихвоточките да могат да се употребяват като финансов инструмент. Предвижда се до 2018 да се подават поръчки, а до 2020 – да се изплащат. Такова изменение, съгласно депутатите от НФСБ, е неотложно, защото срокът е изминал през 2016 година, а над 55 000 души у нас чакат да им бъдат изплатени лихвоточките. На второ място вносителите на законопроекта са планували опцията лихвоточките да се употребяват освен при закупуване на жилище от правоимащи, а и като платежен инструмент при заплащане на локалните налози и такси. На трето място се планува лихвоточките да бъдат наследявани. Всичко това дава повече благоприятни условия на хората, притежаващи лихвоточки.

По предложение на депутати от НФСБ в групата на „ Обединени патриоти “ бе импортиран и признат на първо четене закон за изменение и допълнение на Закона за военните монументи. С този закон към военните монументи се причисляват и паметниците, и паметните знаци, отдадени на граничари, които са дали живота си за отбрана на държавната ни граница. Смятаме, че наред с военнослужещите, починали във войните за национално избавление, би следвало и граничарите, дали живота си, с цел да запазят границата и териториалната целокупност на страната ни, да получат справедливо самопризнание, оповестиха народните представители от НФСБ.

Безспорен триумф на патриотите е и внасянето и приемането на първо четене на измененията в Административно-процесуалния кодекс, които плануват въвеждането на тъй наречените безмълвно единодушие в работата на администрацията. Това е проблем, подложен неведнъж от жители и представители на бизнеса в приемните на народни представители от НФСБ. С новите текстове се предлага процедура, с която се удостоверява „ безмълвно единодушие “, тъй че жителят след подаването на заявление до администрацията и след изминал период за отговор да може единствено с входящ номер да желае съответния документ по административната процедура или осъществената административна услуга.

Парламентът одобри и промени в Закона за Министерство на вътрешните работи въз основата на законодателните начинания, подети от вицепремиера Валери Симеонов при издаването на „ синя карта “ за работа и престояване у нас. Още в първите две седмици от началото на този управнически мандат по предложение на вицепремиера Валери Симеонов бяха направени промени, които облекчават режима на сезонната претовареност за чужденци –процедура, съкратена от няколко месеца на 7 дни. Благодарение на това сред 3 и 4 хиляди души, главно наши сънародници от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и по този начин са подкрепили туристическия сезон.

Сега, с новите промени, пристигналите да работят в България ще могат да минават от един режим на престояване в различен, без да се постанова да напущат страната. Съкращава се времето и съществено се понижава и таксата за издаване на т.н синя карта. Отпада условието в синята карта да се изписва точната компетентност - ще се вписва само „ висококвалифициран експерт “. С всички тези ограничения, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, се облекчава извънредно доста процедурата по издаване на разрешителни за престояване и работа на квалифицираните експерти, изключително на наши сънародници, живеещи отвън рамките на България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР