В Qikiqtarjuaq живеят малко повече от 500 души и всички

...
В Qikiqtarjuaq живеят малко повече от 500 души и всички
Коментари Харесай

Коя е световната айсберг столица

В Qikiqtarjuaq живеят малко повече от 500 души и всички се познават. Селото се намира на дребен остров, наименуван Qikiqtarjuaq (труден за изговаряне, поради локалния акцент, само че безусловно преведен значи " огромен остров " ), тъкмо над арктическия кръг на най-голямата територия на Канада - Нунавут . Нунавут е една от най-близките до Гренландия общности на входа на народен парк Ауюитук.

Айсбергите стопират тук по пътя си на юг от пролива Давис, препънати от нос и от плитки води. Те оформят пейзажа и културата на тази общественост, която съумява да резервира личните си обичаи и език и да предложи една от най-чистите води в света .

Столицата на айсбергите

 Снимка 328834

Айсбергите към Нунавут са се образували в продължение на хиляди години. Снегът става компактен с течение на времето, трансформирайки меката си текстура в кристално сходен лед.

От този мразовит лист се раждат ледници, от които се отделят айсберги и се отдалечават. Поради мощните течения доста айсберги от други елементи на Арктика приключват в Нунавут, което го прави столицата на айсбергите в света .

Водата

 Снимка 328826

" Това е най-хубавата вода на всички води... айсберг вода ", споделя Allen Kooneeliusie, един от локалните.

Айсберг водата не има някои минерали , които водоносните и подпочвените води получават, когато минават през земята, което я прави изключително чиста . В нея има доста малко или съвсем никакви бактерии . Хората в Qikiqtarjuaq я събират непосредствено от айсберга.

Езикът



В Qikiqtarjuaq множеството хора приказват инуктитут , което е името на другите разновидности ескимоски език, говорени в Канада. Английският не се употребява толкоз, колкото в по-големите общности на Нунавут.

С 26 разнообразни диалекта единствено на територията на Нунавут този инуитски език е набор от разнообразни форми на диалект, които са неповторими в обособените общности.

Различните диалекти се развиват, когато групата ескимоски нации инуити е живяоа в дребни изолирани лагери допреди към 50 години. Напоследък езикът на инуитите обаче стартира да се слива в един акцент вследствие на основаването на по-големи, по-постоянни инуитски общности .

Инуитите през днешния ден

С напредването на модернизацията и в тези региони доста по-стари инуити се тормозят, че техният обичаен метод на живот изчезва. В резултат на това някои инуити са се погрижили да запазят езика инуктитут и обичайното знание на инуитите .

Те оферират стратегии, които да научат по-младите генерации по какъв начин да живеят " на земята ", както са правили техните прародители. В тези курсове младите инуити учат обичайните умения за оцеляване, като по какъв начин да изградят иглу и по какъв начин да оцелеят в острата зима в Арктика, която може да стане студена като -60 градуса.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР