В публикувания Проект на Закон за изменение и допълненеие на

...
В публикувания Проект на Закон за изменение и допълненеие на
Коментари Харесай

Асоциацията на професионалните фотографи: Не откриваме облекчения и разяснения за фотографската дейност в промените в Закона за личните данни

В оповестения Проект на Закон за изменение и допълненеие на Закона за отбрана на персоналните данни не откриваме нито облекчения, нито пък уточнения с оглед фотографската активност. Това се показва в позиция на Асоциацията на професионалните фотографи.

Ето цялостния текст на позицията:

Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) се срещна и разиска идните промени в Закона за отбрана на персоналните данни и на УС взе следното мнение:

При разискванията за промени в ЗЗЛД не са взели участие фотографски организации и са позволени благоприятни условия за правни проблеми засягащи нашите права, заради което си разрешаваме да дадем следните бележки, касаещи специалността ни.

В оповестения Проект на Закон за изменение и допълненеие на Закона за отбрана на персоналните данни не откриваме нито облекчения, нито пък уточнения с оглед фотографската активност.

Установява се, че фотография на физическо лице, от която то може да бъде разпознато по директен и непосреден метод, съставлява „ персонални данни “, както по смисъла на Закона за отбрана на персонални данни (ЗЗЛД), по този начин и на Общия правилник за отбрана на данните (по-известен като GDPR).

В частта на Проекта за портретната снимка се съдържат проблематични моменти в случаите, когато някой може да се разпознае на фотографията, т.е. за професионалните фотографи нараства още повече натиска да подписват всевъзможни нови и комплицирани, обременяващи така наречен моделрелийзи
(договор за фотоси сред фотограф и модел).

Тук въпросителната остава още повече за всички тези хора, които биват снимани инцидентно на улицата. Например до момента в който някой върви или изникне забавна обстановка за правене на снимки, която е забавна точно поради това, че сниманото лице не знае, че е снимано. В този случай
фотографията би могла да бъде наложително унищожена от създателя, в случай че е в действие наложително да се попита сниманото лице дали дава разрешението си. Това директно заплашва всекидневните задължения на фотожурналистите.

Нашият законодател, който ще гласоподава изменение в Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД) би трябвало да регламентира изключение във връзка с фотографите. А точно, че фотографите извършват активността си на съображение законен интерес заради, което не подлежат на тези толкоз строги условия и открити ограничения с предлагането за искане на авансово единодушие.

Ако тези ремонти станат действителност, то ще се основават обстановки, в които поради обстоятелството, че избрани лица не са удовлетворени, че някой ги е снимал, а това се отнася за документалната снимка или медийни събития, те сигурно ще употребяват регламента за отбрана на персоналните данни с цел да заглушават медийното отразяване.

Биха могли да се появят закани с високи санкции и по този метод ще бъде ощетено правото на обществото за информация.

Регламентът дава доста добра опция на националните парламенти да създадат известни промени. Би могло с изменението на ЗЗЛД да се плануват изключения за фотографията. В Германия особено се разисква член 89, който съдържа опция за облекчения на работата на всички хора, които правят някаква архиваторска по вид активност. Там може да се вкара опция за протекция на работата на фотографите и медиите в по-широк подтекст.

Ние, членовете на АПФ, посредством УС, призоваваме българския законодател да не позволява тези ограничаващи работата на професионалните фотографи ограничения и да извади креативната фотографска промишленост от неуместното състояние, в което я слага задължението за информиране съгласно член 13 от GDPR.

Нека българският законодател да реагира бързо и да се възползва от многото дерогации, планувани за уточнение на нормите на регламента в националното законодателство на страните членки на Европейски Съюз.

Управителен Съвет на АПФ

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР