В публикувания наскоро отчет за 2017 година Роскосмос посочи причините

...
В публикувания наскоро отчет за 2017 година Роскосмос посочи причините
Коментари Харесай

Роскосмос обвини Илън Мъск в космически дъмпинг

В оповестения неотдавна доклад за 2017 година Роскосмос уточни аргументите за загубата на лидерските позиции на Русия в галактическата промишленост. Главната причина е конкуренцията от страна на SpaceX, галактическите услуги на която са от един и половина до два пъти по-евтини, спрямо тези на съветската държавна корпорация.
Според показания доклад, делът на Русия в международния износ на ракетна галактическа техника е бил 8,5% при планувани 24,5%.
С други думи, броят на съветските ракети носители и галактически апарати, изведени в космоса за предходната година са три пъти по-малко, в сравнение с са възнамерявали експертите на Роскосмос.

Причините са сложни. Посочват се антируските наказания и рухването на валутния курс на рублата, заради което съветската галактическа техника не може да бъде оборудвана с „висококачествена импортна техника“. Известна виновност има и Украйна, която не съблюдава периодите за доставка на някои съставни елементи за галактическите апарати. Някои галактически модули към момента се изготвят взаимно, макар рецесията в двустранните връзки на Русия и Украйна.

Но основната причина за неуспехите на Роскосмос е Илън Мъск и дъмпинговите цени на SpaceX за превозването на потребен товар до МКС и извеждането на спътници в орбита.

Роскосмос е на мнение, че зад дъмпинга на SpaceX стои държавното управление на Съединени американски щати, обилно субсидиращо галактическите изстрелвания на галактическата компания на Мъск.

Самият Мъск съобщи, че американските съперници на SpaceX – Boeing и Lockheed Martin получават съвсем всички държавни дотации. Но предходната година и SpaceX съумя да подписа преференциални контракти с американските военни.

Но това няма по какъв начин да е опрощение за Роскосмос. Тази държавна корпорация е безспорен монополист в Русия в региона на галактическите изстрелвания, в това число и военните. През 2017 година Роскосмос изпревари SpaceX с извеждането в космоса на техника на Министерството на защитата на РФ, както и извеждането в орбита на спътниците на Европейската галактическа организация. За 2018 година нагледно казано, резултатът е 20:18 изстрелвания в интерес на Русия.

Но тази година, в случай че използваме същата терминология, резултатът е 18:16 в интерес на галактическата компания на Мъск.

На фона на повредата от 11 ноември тази година, зародила при изстрелването на пилотирания галактически транспортен съд Союз МС-10, превъзходството на SpaceX изпъква още повече.

Основната причина е, че услугите на SpaceX са доста по-евтини. Анализите на специалистите демонстрират, че за извеждането на един звук потребен това в ниска околоземна орбита SpaceX взема $2,7 милиона. Същата услуга при потреблението на съветската ракета Ангара-А5 коства $3,9 милиона. При потреблението на Falcon Heavy цената спада до $1,4 милиона, а с Протон-М цената също е по-ниска, само че доближава $2,8 милиона.

В същото време аналитиците на капиталовата банка Morgan Stanley поучават всички вложители да влагат финанси в галактическите компании, тъй като през 2019 година се чака внезапен растеж на цената на акциите на тези компании. Според специалистите на банката, любимците в тази област са SpaceX на Илън Мъск и Blue Origin на създателя на Amazon Джеф Безос.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР