В публикация на Mediapool от 11.08.2020 г. авторът Самуил Димитров

...
В публикация на Mediapool от 11.08.2020 г. авторът Самуил Димитров
Коментари Харесай

Един КПКОНП като единица мярка за правен произвол

В обява на Mediapool от 11.08.2020 година създателят Самуил Димитров е траял тематиката, която " Свободна Европа " повдигна на 18.07.2020 година Това е същата тематика, която, кой знае за какво, способените органи не разясняват. Не разясняват сезираните " ординерни " и " профилирани " прокурори и прокуратури, не разяснява даже самата КПКОНПИ. Темата е за отхвърли от иск на страната, разбирай КПКОНПИ, за 356 000 000 (триста петдесет и шест милиона) лв. , които през 2015 година страната е претендирала като подлежащо на лишаване нелегално добито имущество, а през 2020 година е преквалифицирала на " законно добито имущество ". Поради това публиката би трябвало да се задоволи с оскъдната налична информация. И в случай че тя е вярна, на " Да, България " и на Фондацията " Български юристи за правата на индивида " следва да се признае правото да желаят незабавна цялостна проверка или закриване на КПКОНПИ.

След изискан логичен разбор на наличните обстоятелства създателят на публикацията е стигнал до безапелационен извод – каквито и да са претекстовете на КПКОНПИ за осъществените дейности, не би следвало да съществува даже опция една администрация (КПКОНПИ е административен орган) да работи на правилото " законно е, когато ние решим " . Струва ми се, че създателят даже не подозира какъв брой тъкмо е попадението му.

Историята с отхвърли от желае оголи обстоятелството на цялостната независимост на КПКОНПИ да дефинира кое имущество е нелегално, кой нелегално го има или държи и по кое време това нелегално имущество ще бъде отнемано по правосъден ред или подарявано на ответниците, какъвто е обсъжданият случай. И това решение не предстои на никакъв, в това число на правосъден, надзор . При отхвърли от иск съдът няма правна опция да ревизира законосъобразността на никое от решенията на КПКОНПИ – нито на решението за оповестяване на имуществото за нелегално добито през 2015 година и за застраховане и предяваване на желае, нито на решението за отвод от иск и неговите претекстове.

Прав е създателят в догадките си, че има нещо неправилно във флирта със синдиците на КТБ, а евентуално и с други лица, които са стимулирали КПКОНПИ през 2018 и 2019 година да приема решения – обещания (за вероятно повдигане на запорите). Дори концепцията за сходна връзка е незаконна. Всякакви правни дейности на КПКОНПИ по реализиране на поддръжка на разнообразни физически или юридически лица при подготовката и сключването на техните правни покупко-продажби стоят доста надалеч от законовата подготвеност на този орган. А като напълно противоправно и, по скромното ми мнение, лежащо някъде в полето на наказателната отговорност, би следвало да се третира " услужването " на такива трети лица с имуществени права, които КПКОНПИ е определила като " нелегално добити " и за чието лишаване в интерес на страната към този момент е предявила иск.

Твърде противоречива е опцията КПКОНПИ да има право да се разпорежда с такива права на страната. При това по метод, че страната да се лиши от безусловно обезпечено конфискуване на имуществото посредством наложени обезпечителни ограничения (запори). Изцяло е изключена опцията КПКОНПИ да подписва покупко-продажби – отвън спогодбата с ответниците по делата, посредством които да се разпорежда с правото на страната на лишаване на нелегално добито имущество, каквато е правната последица от разисквания случай. Проблемът обаче още веднъж е, че осъществяването на сходни противоправни дейности от страна на другите длъжностни лица на КПКОНПИ не предстои на правосъден надзор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР