В птицеферма в Югозападна Франция Валери Фосиер впръсква серум в

...
В птицеферма в Югозападна Франция Валери Фосиер впръсква серум в
Коментари Харесай

Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили алтернатива

В птицеферма в Югозападна Франция Валери Фосиер впръсква серум в човката на гъсоче. Това, съгласно нея, е първа стъпка от първото първото в света произвеждане на гъши дроб с етично отнасяне на животните.

Този деликатес, от дълго време присъстващ в менюто на положителните заведения за хранене по света, се създава посредством принудително хранене на птиците, с цел да затлъстее черният им дроб. Процесът от дълго време е подложен на критика от бранителите на правата на животните като свирепост. В някои западни страни на него от ден на ден се гледа с съмнение.

През октомври Ню Йорк, постоянно посочван като американската столица на деликатесната храна, забрани продажбата на гъши дроб. Преди това същото направиха Чикаго и щатът Калифорния.

В отговор на това френската изследователска компания Aviwell край Тулуза създаде различна версия за приемане на гъши дроб посредством потреблението на бактерии. Тя се гълтам от гъската под формата на серум и подтиква естественото, а не насилственото трупане на лой.

 Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили опция
© Reuters

" Това е композиция от избрани бактерии, способна за провокира у дребните гъски естествено провокирано и изцяло биологично повишаване на мазнината в черния дроб ", изяснява Реми Бурселен, един от създателите на компанията.

Когато стартира плана през предходната година Aviwell отглежда 600 гъски. Сега Фосери е първият производител на гъши дроб, прилагащ новия способ. С него, апропо, се удвоя животът на птиците от 3 на 6 месеца. " Това е бъдещето, тъй като виждаме по какъв начин непрестанно нараства придвижването за хуманно отношение към животните ", споделя тя, представена от " Ройтерс ".

Новото потомство гъши дроб ще се изнася главно за Съединени американски щати и Европа, където това произвеждане е неразрешено във Англия, Финландия и Полша.

 Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили опция
© Reuters

Промяната е видяна и от френските кулинарни среди.

Симон Карлие, майстор-готвач от Тулуза и основател от месец насам на ястия с гъшия дроб на Aviwell, споделя, че продуктът е с изискан усет и приятна компактност. Мож едасе сервира леден или със напълно лека гарнитура. " Текстурата му е по-малко отблъскваща - по този начин да се каже - и не можем да го съпоставяме с месо, само че е по-лесен за ястие. "

 Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили опция
© Reuters

И ще е по-скъп. Докато обичайно създаденият гъши дроб с високо качество се продава за към 300-400 евро кг, версията на Aviwell може да доближи 1000 евро.

Естествено затлъстелият гъши черен дроб тежи 300-400 грама, а този на гушените гъски е към 1 кг.

 Гъши дроб без гушене? Френски учени са намерили опция
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР