В провокативен пост в социалната мрежа фейсбук журналистката Анна Заркова

...
В провокативен пост в социалната мрежа фейсбук журналистката Анна Заркова
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако влезе в сила Закон за фалшивите новини, пита журналистка

В провокативен пост в обществената мрежа фейсбук журналистката Анна Заркова пита, какво ли би станало, в случай че бъде признат Закон за подправените вести в България.
Такъв опит към този момент имаше по време на изключителното състояние в страната, което беше гласувано поради болестта от ковид. Първоначално Народното събрание одобри поправката, съгласно която за подправени вести се носи по-тежка наказателна отговорност (чл. 326 от Наказателния кодекс). Те са – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лв. санкция, а в случай че има " обилни нездравословни последствия ", санкцията е от 10 000 до 50 000 лв. и престоят в пандиза става 5 години.
За поправката настояваше изключително интензивно основният прокурор Иван Гешев. Срещу текста се оповестиха от Българска социалистическа партия и от Вътрешна македонска революционна организация, като Александър Симов от социалистите попита каква е дефиницията на подправена вест, само че по този начин и не получи съответен отговор.
Впоследствие президентът Румен Радев наложи несъгласие на поправката. То беше почетено от Народното събрание и по този начин в последна сметка текстът не влизе като корекция в Наказателния кодекс, член 326.
Заркова обаче позволява, че в случай че подобен законопроект бъде прокаран, това ще се употребява като кавга с неуместни публицисти и политици.
Ето какво написа тя
Живея на бул. ”Сливница ”, тъкмо против пандиза, софийския.. Гледам го през прозореца в този момент и си мисля да вземем за пример - какво ли ще стане, в случай че влезе в действие проектираният към този момент Закон за подправените вести?
Дали ще пребивавам по-късно против държавното управление? Или ще пребивавам против килиите на опозиционните водачи? Или ще прекосявам постоянно улицата, с цел да нося цигари на неразумните сътрудници публицисти? Или пък ще пребивавам - както в оня остарял анекдот се споделяше - против прозореца, от който виждам в този момент?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР