В процес на разработка е най-мощната електрическа кола в света.

...
В процес на разработка е най-мощната електрическа кола в света.
Коментари Харесай

В село Туховища разработват най-мощната електрическа кола

В развой на разработка е най-мощната електрическа кола в света. За мнозина може да е необичайно, само че това се случва у нас, и по-точно в затънтеното гоцеделчевско село Туховища. Младият инженер Ахмед Мерчев е на път да изобрети немислимо бърза електрическа кола. Инвестицията за първия стадий от производството е от порядъка на 4 млн. евро.

Туховища, Сатовча

Идеята се ражда преди няколко години, когато Ахмед търсил спортна кола за себе си. Наличните коли на пазара общо взето не му харесват и взема решение да сътвори лична кола, която в следствие развива като бранд за хиперколи.
Ахмед Мерчев: Хиперколата е кола, която се кара като естествените коли, само че е с много по-големи благоприятни условия от тях, като мощ, скорости, аеродинамика и всичко друго, което би трябвало да има една бърза спортна кола.
Производството на обособените модели на колата ще бъдат в рамките от 1 до 100 бройки. Капацитетът в околните две години би трябвало да разреши да се създават до 10 коли на година.
Ахмед Мерчев: Дебютният ни модел, който се назовава Алиено Арканум е разполагаем в четири версии. Най-слабата базова версия от тях стартира като мощ от 2000 конски сили. За съпоставяне една естествена кола е от порядъка на 100, 200 конски сили...
Електромобилът ще се задвижва от батериите с потенциал сред 60 и 180 kW/h, като най-големият пакет ще обезпечава малко над 1000 км пробег с едно зареждане. Вече има питане от страна на купувачи, като цената за базовия модел е 750 000 евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР