В процес на разработка е инструмент с изкуствен интелект (ИИ),

...
В процес на разработка е инструмент с изкуствен интелект (ИИ),
Коментари Харесай

Euronews: Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

В развой на разработка е инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който ще може да предскаже кои пациети с ковид ще претърпят животозастрашаващо увреждане на белия дроб. Проучването с ИИ е извършено от откриватели от Медицинското учебно заведение и Института по математически науки в Нюйоркския университет. То преглежда демографските, лабораторните и радиологичните данни на пациенти с COVID-19.
Екипът, изравен зад изследването е отчел 80% акуратност в прогнозите си за това кои пациенти ще развият изострен респираторен дистрес синдром (ARDS) - което може да бъде съдбовно при тежки случаи с COVID-19, оповестява Euronews.
Изследването стъпва и на друго изследване, оповестено по-рано този месец. В него се показва, че от 201 пациенти с пневмония в болница в Китай, 84 са развили ARDS, 67 са получили механична вентилация и 44 са умряли. Всички умряли са равили ARDS и са получили механична вентилация.
Целта на проучването е да се даде на лечебните заведения инструмент, който да помогне за решаването на това кои пациенти могат безвредно да бъдат изпращани до дома и кои ще се нуждаят от кревати и евентуално апаратно съоръжение.
Инструментът с ИИ е употребявал данни на 53 пациенти от две лечебни заведения в Китай, всички с регистрирани позитивни проби за ковид през януари.
* ARDS е положение, при което белите дробове, възпалени от сериозна зараза като пневмония, не могат да обезпечат задоволително О2 на жизненоважни органи в организма. Състоянието образува въздушни балони в белите дробове, което затруднява дишането. То е причина за гибелта при доста от съдбовните случаи на ковид, като тежките случаи на пневмония повреждат белите дробове на пациентите.
В Гърция изпитват способ за лекуване на тежки случаи на ковид (COVID-19) - ето по какъв начин и с какви медикаменти
Изследването на учените от Медицинското учебно заведение и Института по математически науки в Нюйоркския университет, оповестено в онлайн списанието Computers, MaterialsContinua, открива изненадващи резултати - най-хубавите индикатори за бъдещата тежест не са предстоящите.
Вместо фактори като избрани модели в образната диагностика на белите дробове, тресчица и даже възраст и пол, са открити промени в три характерности, които дават най-точната прогноза за бъдещо утежняване.
Едната от тях е равнищата на чернодробния ензим аланин аминотрансфераза (ALT) . Въпреки че нарастват фрапантно, когато болест поврежда черния дроб, те са единствено малко по-високи при пациенти с COVID-19, само че тези леки промени са основни за прогнозиране на тежестта.
Втората са дълбоките мускулни болки , свързани с по-голямо общо инфектиране в тялото.
По-високите равнища на хемоглобин , съдържащ желязо, който разрешава на кръвните кафези да придвижват О2 към телесните тъкани, също са свързани с по-късен дихателен дистрес.
Малкият размер на извадката на проучването лимитира актуалната му полза, само че откривателите считат, че " е обещаващ като инструмент за прогнозиране на пациентите, най-уязвими към вируса ", съгласно един от създателите, Меган Кофи.
" Надяваме се, че когато бъде изцяло създаден, инструментът ще бъде потребен за лекарите, защото ще преценят кои умерено заболели пациенти в действителност се нуждаят от кревати и кои умерено могат да се приберат в къщи. Което от своя страна ще облекчи казуса с дефицита на болнични запаси ", съобщи съавторът Анас Бари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР