В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов

...
В пространна декларация до изпълнителния директор на УЕФА Борислав Михайлов
Коментари Харесай

Расизмът и Борисов свалиха Бoрислав Михайлов

В пространна декларация до изпълнителния шеф на УЕФА Борислав Михайлов изясни, че подобен проблем в България не съществува.

© Анелия Николова Комбинацията сред деянията на расизъм и срамната загуба на българския народен тим по футбол от Англия, доведоха до подканата от премиера Бойко Борисов към Борислав Михайлов да си подаде оставката. Президентът на БФС се съобрази и с това постави завършек на едно безлично и извънредно несполучливо ръководство на българския футбол.

Поражението от Англия с 0:6 беляза най-слабата година в историята на националите, които нямат победа в границите на 12 месеца. При ръководството на Михайлов те в никакъв случай не са се класирали за огромен футболен конгрес, макар че в този интервал европейското състезание се разшири до 24 тима (малко по-малко от половината страни в Европа). Но в случай че до момента систематичният срив в представянето на българските национали и систематичното влошено положение на клубовете (с изключение на " Лудогорец " ) бяха толерирани от ръководещите, то комбинацията от расистки кавги пред чужденците и увеличаващото неодобрение от резултатите на отбора на Красимир Балъков накараха Бойко Борисов да се стресне. И отношението му към Михайлов се прекатурна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Двубоят с Англия беше спиран два пъти през първото полувреме след сигнали на британски национали за прояви на расизъм. Британските малките екрани излъчваха фрагменти с почитатели от агитката на " Левски ", които вършат нацистки знаци. По знамение мачът не беше преустановен, защото при трето прекъсване съдията е задължен да прибегне към тази последна мярка. Англичаните предупреждаваха в дните преди мача, че са подготвени на крайни ограничения, в случай че виждат деянията на расизъм (термин, който във футболно отношение не се лимитира единствено с расови обиди, само че и обиди на антисемитистка и друга основа). В този смисъл те бяха готови и евентуално свръхчувствителни на тази тематика.

Реакцията от българска страна обаче беше в поза на засегнатост. В пространна декларация до изпълнителния шеф на УЕФА Борислав Михайлов изясни, че подобен проблем в България не съществува и че англичаните преиграват и нагнетяват атмосферата преди мача. Скандалът с расистки прояви на български ентусиасти обаче не е изолиран случай. Той идва след години на нищоправене от страна на БФС и страната във връзка с хулиганите, които посещават стадионите. Неведнъж националният тим и " Левски " са били наказвани с финансови санкции, предизвестие, затваряне на браншове и даже на целия стадион поради сходни прояви.

Виновниците нормално са едни и същи ентусиасти на " Левски " с черни суичъри и качулки и до момента никой в никакъв случай не е съумял да ги изолира от визитата на стадионите.

В опит да се оправи с казуса държавното управление отпред със спортния министър Красен Кралев оповестиха за своя горделивост смяната на закона за битка с футболното безчинство. Но както нормално става – приемането на нови ограничения не коства нищо, в случай че те не се ползват. Така най-проблемите ентусиасти не престават да посещават стадионите и да основават проблеми за клубовете си и за националния тим, от което страдат най-много самите клубове и БФС. Този път обаче абсурдът от мача с Англия закупи интернационален темперамент, а английското държавно управление прикани УЕФА да проверява бързо случаите на стадион " Васил Левски ".

Международният отзив, както и растящото отчаяние от положението на футбола евентуално бяха това, което накара Бойко Борисов да призове Михайлов да си подаде оставката. Правителството няма право да смени управлението на БФС, тъй като това се счита за директна държавна интервенция и съюзът може да бъде изключен от ФИФА. Но Михайлов сподели, че на Борисов мъчно се отхвърля.

Всъщност през всичките си години отпред на държавното управление Борисов и спортният министър Кралев толерираха ръководството на футбола, макар че очевидно положението на играта в България се утежняваше. Те безусловно изрично застанаха зад Михайлов на последния конгрес на БФС, когато съперник за президентския пост беше Любослав Пенев.

Правителството и спортното министерство са и главните мотори на плана за домакинство на международно или европейско състезание – концепция, за която в последните месеци не се чува нищо. Когато обаче срамът от протичащото се в БФС стана по-болезнен и гръмък, Борисов и Кралев взеха решение да сложат завършек на агонизиращото ръководство на Михайлов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР