В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР,

...
В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР,
Коментари Харесай

Сотир Цацаров с горещи новини по казуса "БНР"

В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР, тя не може да взема решение проблемите на радиото. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров по време на чуването си във Временната анектна комисия за БНР по отношение на проблемите на националното радио, оповестява „ Фокус “.

"В прокуратурата са се развили пет сюжетни линии и материали ", изясни Цацаров.

"Правя предварителна спогодба, с която би трябвало да кажа, че с това, което се занимава Прокуратурата по всяка от тези сюжетни линии, са развити в медиите, се ревизира дали е осъществено закононарушение и налице ли са учредения за привличане към наказателна отговорност на избрани лица ", добави още Цацаров.



Той уточни, че Прокуратурата не може да взема решение проблемите на радиото. "Това е от компетентността от управленията на медиите, на Съвет за електронни медии и на доста други органи, в това число и на вас. Това, с което ние се занимаваме, е това дали е налице осъществено закононарушение.

Предварително ще направя ангажимента, че всички обстоятелства и условия ще бъдат обявени след надлежно позволение от наблюдаващия прокурор ", съобщи Цацаров и уточни, че разполага с такива писмени позволения.

"Първата сюжетна линия касае по този начин нареченото прекъсване на радиото и по-специално на стратегия "Хоризонт ", изясни още Цацаров.

Той напомни, че за това е била разпоредена от негова страна инспекция. "Проверката бе заложена от ДАНС, осъществена е също по този начин посредством условие на документи от КРС и от Съвет за електронни медии.



След приключването на инспекцията бяха оповестени резултатите от нея. Те демонстрираха, че за дата 13 септември, когато радиото е спряло своето лъчение, фактически е съществувал проект за профилактика, единствено че той е обхващал единствено три предавателя. Тези предаватели са в Белоградчик, Ивайловград и Тръщеник ", изясни още Цацаров.

По думите му това не е следвало да се отрази на излъчването на "Хоризонт " в цялата страна. "Необходимост от профилактика не е имало ", добави още той.

"Реално предметът на доказване тук е както тези обстоятелства, те се удостоверяват от събраните доказателства, по този начин и търсенето на аргументи. Т.е. за какво се е наложило това прекъсване, кое е провокирало прекъсването, макар цялостната техническа опция предаване да има ", изясни Цацаров.



Той посочи, че са разпитани голям брой лица в качеството на очевидци, в това число и длъжностни лица. Главният прокурор посочи, че са две главните версии за прекъсването на лъчение на БНР - едната на Пламен Костов, а другата на генералния шеф на БНР.

Той заключи, че първата версия прекъсването на радиото е осъществено със знанието на генералния шеф на БНР, при съществуването на отправени служебни нареждания от него към шефа на дирекция "Техника ".

Цацаров съобщи, че показанията на генералният шеф гласят, че той не е казвал, че е нареждал прекъсването на програмата. Главният прокурор посочи, че следва да се употребяват опциите на Закона за електронните известия с оглед инспекцията за налични позвънявания, така шефът на дирекция "Техника " напълно ясно показва часовете на диалог.



Главният прокурор разясни, че следва очна ставка сред двамата предвид на разминаванията сред показанията им. "Втората сюжетна линия касае инспекция на Софийска районна прокуратура. На 19 септември Съвет за електронни медии организира съвещание. Това съвещание беше необятно отразявано.

Стана ясно от медиите, че Съвет за електронни медии ще алармира прокуратурата. На 25 септември получихме сигнал от Съвет за електронни медии. На процедура сигналът съставлява едно малко писмо, с което ни изпращат протокол от извършеното разискване и ни алармират за две възможни насоки ", сподели Цацаров.

По думите му тези насоки съдържат данни за насила от генералния шеф върху избрани публицисти, а втората по отношение на генералния шеф от незнайни лица.

"Тук се обрисуват две групи очевидци. Първата група те настояват, че случилото се в интервала 9 септември до 13 септември на процедура са дейности, които са били ориентирани към събаряне на журналиста Силвия Великова от ефир, с цел да не може тя да отразява и разяснява митингите във връзка процедурата за избор на основен прокурор, да не води предаването "Преди всички " на 13 септември ", изясни Цацаров.



"Втората група лица, от които са снети пояснения, най-общо, в случай че мога да показва тяхната позиция, тя е тази, която се съдържа в обясненията на генералния шеф ", добави още Цацаров.

Във връзка с останалите сюжетни линии, основният прокурор разяснява: "На 26 септември постъпва сигнал в ДАНС от генералния шеф на радиото, в който той излага данни за нарушавания, свързани с бюджет, публични поръчки и контракти, които са установени от него.

Най-общо казано става дума за просрочени финансови отговорности, за необезепечени контракти ", добави Цацаров. По думите му въз основата на този сигнал ДАНС оформя информация, в която категорично се показва, че сигналът и всичко твърдяно в него не е подложено на инспекция. "Тази информация е изпратена на прокуратурата и сигналът в този момент е изпратен на Софийска градска прокуратура.

По това не мога да кажа безусловно никакви обстоятелства, защото има сигнал, който съдържа изказвания, дружно с приложения към него ", добави Цацаров и посочи, че това е пристигнало в Софийски градски съд през вчерашния ден.

"Четвъртата сюжетна линия в радиото не е обвързвана с насила или длъжностни закононарушения.

На 23 септември 2019 година в 4-то районно управление (на МВР) на Столична дирекция на вътрешните работи се е явил публицист от радиото, който е дал свидетелски показания, че на 20 септември в постройката на радиото му е породена лека телесна щета, която се показва в контузия на шията, като действието е осъществено по хулигански подбуди ", добави още Цацаров.

"До момента са разпитани трима очевидци. Единият от тях е потърпевшият, който удостоверява своята версия. Другите двама са въпросните редактори, които удостоверяват съществуването на спор и съгласно тях нищо повече от обикновено избутване вследствие на този спор.

Най-сетне разпитана е и госпожа Даниела Късовска, която по това време е била заместител на ръководителя на стратегия "Хоризонт ", която разказва съществуването на спор и опит хората да бъдат разтървани. Назначена е съдебно-медицинска експертиза ", добави основният прокурор и изясни, че предстоят разпити и на други очевидци.

Цацаров се спря и на петата сюжетна линия. "Ако вярно съм схванал думите на генералния шеф на радиото той изясни, че е предотвратен втори опит за прекъсване на радиото. Последователността на събитията тук е следната.

Ръководството на радиото е получило писмо, че на 4 октомври ще бъде осъществена профилактика на "Копитото " от 9 до 17.00 ч. ", изясни Цацаров. Той посочи, че профилактиката е безусловно планова и Прокуратурата е изискала от НУРТС и той е изпратил графика на тази профилактика.

"Тя по никакъв метод не е могла да засегне излъчването на стратегия "Хоризонт ", уточни още основният прокурор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР