В програмата за регионите е планиран ресурс от над 1

...
В програмата за регионите е планиран ресурс от над 1
Коментари Харесай

МРРБ: Над 1,1 млрд. евро са планирани в програмата за регионите по Фонда за справедлив преход

В програмата за районите е плануван запас от над 1 милиарда и 100 млн. евро по Фонда за обективен преход. Това сподели шефът на Главна дирекция " Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване към Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) Ангелина Бонева на кръгла на тематика: " Разгръщане на капацитета за зелена икономическа промяна във въглищните райони на България ".

По думите й това лято България е изпратила в Брюксел първични версии на тези проекти. Имаме предадена и работна версия на целите в програмата.

Според Бонева са разпознати пет фактора, които са значими, с цел да се случи справедливият преход.

Първият фактор е експертизата и тя счита, че тя не е проблем за България. Второто нещо, което към момента има страната ни, е време. До 2038 година има няколко стъпки, които България може да разпознава и рационално да възнамерява. Има и вложения, тъй като Европейската комисия е осигурила задоволително средства, които може да влага, в случай че страната ни има явен проект.

Две неща от тези пет фактора обаче липсват, смята Бонева. Едното е доверие, другото е справедливостта.

" Трябва да имаме доста мощна демократична процедура за подготовка и утвърждение на тези проекти, което да бъде с присъединяване на всички заинтригувани лица и сътрудници ", съобщи шефът на Главна дирекция " Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване " към Министерство на регионалното развитие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР