В програмата за подмяна на печките на дърва с екологично

...
В програмата за подмяна на печките на дърва с екологично
Коментари Харесай

3000 домакинства в Смолян махат печките, ще се посочват горещи точки

В програмата за замяна на печките на дърва с екологично отопление може да вземат участие и жителите на селата в община Смолян. Освен климатик, пелети и газ, ще има опция да се кандидатства и за печки на дърва, които имат документ " Екодизайн ". Това са нискоемисионни уреди. Общата стойност на плана е 9 604 317 лева и заради огромния интерес от селата организирахме диалог с Управляващия орган на ОПОС и получихме позволение да се включат и селата в плана, заяви през днешния ден кметът на Смолян Николай Мелемов пред публицисти.

До този миг единствено жителите на града имаха право да вземат участие. Подадените заявки са 2000 на брой. Срокът за осъществяване на плана е 58 месеца.
Открит е „ зелен “ телефон: 0879 903 538, на който всички жители може да се интересуват за плана, само че за повече детайлности попитахме инж. Хамди Моллов – координатор на плана.
Г-н Моллов, ще се усили ли цената на плана откакто програмата се отваря и за жителите на селата?
Няма да се усили. Това е цената на плана, само че значимото е тук, че в идващия програмен интервал ще получат уреди тези семейства, които са обследвани в този момент или имат проучване. Затова приканваме всички семейства, които в този момент или в бъдеще считат да подменят своите отоплителни тела да го създадат в този момент, с цел да бъдат обследвани.
Давате към този момент и опция за промяна с печка на дърва, сертифицирана с екодизайн, само че следователно ще може ли този, който към този момент е подал заявление, да си промени желанието?
Да, или с смяна на заявката, или по време на обследването да заявява смяната на уреда. Може да следите уеб страницата на общината по плана. Може би до две седмици ще обявим новият банкет.
Каква част от тези 9,6 млн. лева ще са за частта от първия стадий - изследване настройките, разяснителни и обучителни акции, разбор на типовете отопление по квартали и други по отношение на чистата сума за втория стадий, който действително ще се усети от хората?
7 413 496 лева без Данък добавена стойност или  8 896 195 лева с Данък добавена стойност – на такава стойност ще е публичната поръчка за ремонт на старите, доставка и монтаж на новите уреди. Уточнявам, че цената 9,6 млн. лева е с Данък добавена стойност.  Има действия, които не престават през първия и през втория стадий като публичността да вземем за пример. Реален резултат за хората ще е освен чистата доставка и монтаж, а и обследването, тъй като ние ще създадем цялостна инвентаризация какво се случва в община Смолян във връзка с отоплителните уреди.
Правили ли сте разбор за какво единствено 2000 семейства са подали заявление, не се ли чакаха повече - 4000?
Не, 4000 семейства ще бъдат обследвани на инцидентен принцип. 2000 би трябвало да са заинтригувани - заявката е тип интерес. Ние ги имаме тези 2000 до сегашния миг. Целта е да обхванем оптимален брой хора. Затова говорихме с министерството да разрешат и за селата. Идеята е в този момент да създадем анализите и след това, когато се разгласят новите оперативни стратегии, да имаме подготвени обследвания и хората по-лесно да аплайват.
А потенциалът на тази стратегия за какъв брой семейства е?
Индикативно за към 3000. Обследването на място ще покаже, по тази причина имаме специалист ОВК-инженер във компанията, която ще прави разбор на място. Те ще преценяват да вземем за пример 50 квадрата жилище по какъв начин ще се отоплява. Условно приказвам, че примерно с климатик е по-изгодно от пелети, само че притежателят би трябвало да избере. Всяка обстановка ще е друга, само че ние ще кажем на хората кое е най-добре за тях. Няма да ги заставим да изберат климатици или пелети. Те избират и надлежно резултатът от цялото проучване се утвърждава от Министерството на околната среда и водите. След това стартираме процедурите за доставка. Нашият проект, който сме разискали с министерството, е до края на годината да създадем всички обследвания и може би при започване на другата година ще обявим процедурата за доставка. В момента сме с три месеца забавяне поради ковид. Най-вероятно към март ще имаме определен реализатор.
Кога ще е най-удачният миг, в който човек може да изиска промяна на отоплителния апарат с новата алтернатива, която се дава - печка на дърва със документ за екодизайн?
По време на обследването. Ние на един стадий би трябвало да знаем с решителност какво е решението на хората. На базата на този резултат ще знаем хората какви уреди имат и какви желаят. С контракти, които ще подпишем с тях, ние се ангажираме да предоставим да вземем за пример климатик с еди-каква си мощ. Техният ангажимент е в период от най-малко две години да употребяват тези уреди за отопление. В този интервал гаранционната им поддръжка е за наша сметка. Това се води интервал на резистентност. Оттук-нататък една от дейностите е разяснителна акция. Предвидили сме седем срещи с жителите на разнообразни региони в гр. Смолян. Целта ни е да ги осведомяваме по какъв начин могат да аплайват, какви са изгодите от подмяната и резултата от това върху здравето и околната среда.
Ако можем условно да назовем " меки ограничения " всички, разнообразни от демонтажа на старите, доставка и монтаж на новите, за всички тях подписани ли са към този момент контракти?
Не. Всички поръчки са оповестени. В момента сме в развой на избор на една от главните действия. До месец, най-много два ще имаме реализатор. Сега стартираме действително анкетите, като продуктът от тях е значим за обследването. От анкетите ще се направи самобитно картиране на града. Сега към този момент и на общината. Ще се дефинират така наречен " горещи точки ", където семействата там би трябвало да се финансират предпочитано. Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, новите промени от предходната година, общината има опция в избрани зони с решение на Общински съвет да наложи ограничавания.
Какъв вид ограничавания?
Във връзка с използването на даден тип гориво за отопление. Примерно да ограничи за даден регион потреблението на дърва. Това е с решение на Общински съвет и е пожелателна мярка в закона и наблягам, че това е опция, не обвързване за общини, които са с превишени правила на ФПЧ.
Това значи ли, че ще се замерва замърсяването на въздуха квартал по квартал?
Не се пресмята по този начин, а въз основата на тази инвентаризация, която ще се направи по плана. Когато се обследва семейството, се знае за даден апарат по техническа характерност какво е отделянето на ФПЧ. Ако обследваме и почнем мярка в регион Х, ние ще понижим количеството ФПЧ с еди-колко си микрограма.
Имах поради друго - в случай че се замери квартал по квартал и се откри, че в един е изключително мощно замърсяването, да организирате повече срещи с жителите като ги убеждавате да подменят печките си на дърва?
Това е резултат от обследването на горещите точки, които ще бъдат избрани. Ние ще знаем на територията на град Смолян къде би трябвало да влияем предпочитано. Освен санираните здания приоритет ще имат и семействата, които попадат в тези горещи точки.
А за какво приоритет са санираните здания?
Това е условие на Министерство на околната среда и водите. За да има цялостна енергийна успеваемост, семействата, които са санирали жилището си, ще имат преимущество по отношение на несанираните. Ако една санирана постройка изисква условно 2 кубика дърва да се отоплява, несанираната е с 5 кубика, надлежно количеството ФПЧ от нея ще е доста по-голямо.
Това значи ли, че ще има тип съревнование сред претендентите? 
Да, по тази причина една от дейностите, които презентирахме, е методът, по който ще бъдат подменяни отоплителните уреди. Но всички могат да аплайват, даже да не са санирани.
В случая, когато ресурсът е задоволително огромен да обезпечи всички претенции, надали ще е нужно спортното начало?
При задоволителен финансов запас всички, които аплайват, щом дават отговор на условията, ще бъдат утвърдени. Ние търсим в действителност успеваемост - да подобрим качеството на атмосферния въздух. Дали ще е саниран или не - той е замърсител. Разликата е, че когато е саниран един дом, изпусканите във въздуха ФПЧ са по-малко. От всяка къща може да видите бял пушек, само че един може да се с 50% ФПЧ, а другият - с 20%. Всички хора имаме по-голяма полза от по-малко замърсители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР