В програмата за подмяна на печките на дърва с екологично

...
В програмата за подмяна на печките на дърва с екологично
Коментари Харесай

С 9,6 млн. лв. въвеждат еко отопление вече в цяла Смолянска община

В програмата за замяна на печките на дърва с екологично отопление може да вземат участие и жителите на селата в община Смолян. Освен климатик, пелети и газ, ще има опция да се кандидатства и за печки на дърва, които имат документ " Екодизайн ". Това са нискоемисионни уреди. Общата стойност на плана е 9 604 317 лева и заради огромния интерес от селата организирахме диалог с Управляващия орган на ОПОС и получихме позволение да се включат и селата в плана, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов през днешния ден.
До този миг единствено жителите на града имаха право да вземат участие. Подадените заявки са 2000 на брой.
„ Вече отваряме отначало опция за подаване на заявки по плана. Чрез кметовете и посредством вас, медиите, желая да осведомяваме хората от селата, че и те също имат опция да вземат участие. Приканваме всички, които в този момент ще аплайват, да имат поради измененията. Започва и анкетирането, което беше спряно поради ковид. Проектът продължава и се надяваме не за този, който следва, а за идващия отоплителен сезон да имат уредите, за които са кандидатствали “, съобщи още Мелемов.
Срокът за осъществяване на плана е 58 месеца. Процедурата е двуетапна.
„ През първия стадий сме планували 7 наложителни действия, според условията на оперативната стратегия - изследване настройките на популацията, образуване и осъществяване на разяснителни и обучителни акции, правене на разбор на обстановката във връзка с типовете отопление по квартали, създаване на механизъм за обезпечаване на приоритетност на вложенията в санирани здания, създаване на механизъм за отчитане на приходите от предаване на сменените отоплителни уреди, правене на разбор и оценки и установяване на междинни и пределни цени “, изясни инж. Хамди Молов – координатор на плана. Проучването на настройките ще обхване 4000 семейства, не по-малко от 2000 заинтригувани лица.
Анкетирането стартира от средата на юли месец.
Вторият стадий включва същинската замяна на отоплителните уреди, чиято стойност е 7 413 496 лева без Данък добавена стойност или  8 896 195 лева с Данък добавена стойност. Тоест, това ще е цената на публичната поръчка за ремонт на старите е монтаж на новите уреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР