В програмата на 23-тия София Филм Фест представяме поредица от

...
В програмата на 23-тия София Филм Фест представяме поредица от
Коментари Харесай

Кино и пол - специална тема в програмата на #23SofiaIFF

В програмата на 23-тия София Филм Фест представяме поредност от филми, които засягат тематиката за половата еднаквост, правата на актуалния човек и публичните граници и настройки.
Може ли обществената изолираност да е по-страшна от гибелта? Какво е тестването за едно дете да признае пред родителите си своята друга полова ориентировка? Кое поражда езика на омразата и случаите на принуждение, подбудени от хомофобия?
София Филм Фест в съдействие с Фондация GLAS показват три кино лентата в границите на фестивала, които засягат настоящата и мъчителна тематика за половата еднаквост и конфликта на индивида с публичните и културни стандарти в търсене на правото си за себеизява.
Документалният филм на Дени Паро „ ДА съдебна експертиза РАЗКРИЕШ “ е общ брой от достоверни видео записи на младежи и деца, които за първи път споделят с родителите си своята друга полова ориентировка. Филмът е включен в интернационалния документален конкурс. Режисьорът ще показа персонално своя филм на конференцията, планувана на 11 март, от 13:00 часа, във фестивалния център „ В ПАРКА “. Пресконференцията е планувана като отворена полемика по тематиките за разкриването и за ЛГБТИ и родителството. По време на събитието ще бъдат показани за първи път заключения от социологическо проучване за равнищата на хомофобия в България.
Пълнометражният дебют „ МОМИЧЕ “ на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е роман за фантазиите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина. Филмът е с премия „ Златна камера “ от Кан 2018 и други интернационалните оценки.
Игралният „ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ИЗНЕНАДА ВСИЧКИ “ на Наташа Меркулова и Алексей Чупов е модерна съветска приказка за превръщането на мъжествения, фамилен и почитан от обществото Егор в жена. Филмът ще бъде показан от преподавателя по „ История на пола “ и публицист Николай Колев.
Заедно с сътрудниците от Фондация GLAS ще представим трите кино лентата от програмата на кинофестивала в подтекста на публичната полемика „ Кино и пол “ по въпросите, които актуалните кинематографи задават, отвън злободневното опълчване и политически спор. Тези човешки истории отварят нови и чисти хоризонти за този диалог.
Новосъздаденото съдействие сред София Филм Фест и Фондация GLAS посредством платформата за куиър-кино „ Big Gay Film Club “ цели да запознае българската аудитория с разнообразието на актуалното ЛГБТИ кино и, посредством силата на универсалния език на седмото изкуство, да отвори разговор с необятната общност по значими тематики, засягащи живота на ЛГБТИ хората през днешния ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР