В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог

...
В Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог
Коментари Харесай

Проверяват редица нарушения в гимназия в Разлог

В Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство в Разлог бяха открити нарушавания. Едно от тях е непозволено уволняване на преподавател, освободен от служба в деня, в който му е публикуван болничен лист.

Георги Цуцуманов е с 30-годишен стаж като преподавател по Физическо образование и спорт в гимназията. В края на предходната година получава инфаркт и поради влошеното му здравословно положение се постанова да употребява заплатен годишен отпуск и болничен. В същия ден обаче получава предупреждение и заповед за преустановяване на трудовото правно отношение от шефа на образователното заведение - Татяна Динчева, което той отхвърля да подпише.

" Тя беше схванала, че от 19 септември 2022 година излизам в болнични. И побърза същия ден да ми връчи предизвестието за пенсиониране, като се договорихме със счетоводителката, че на 20 или на 21 септември ще ѝ дава болничен лист, който съм дал на 21-ви ", изясни Георги Цуцуманов.

" При показване на предизвестието и заповедта за преустановяване на трудовото взаимодействие, лицето е показало, че не може да получи предизвестието, заради събитието, че има публикуван болничен за времето на нетрудоспособност от деня, в който му се връчват тези документи. На процедура няма по какъв начин да бъде прекъснато трудовото правно отношение, до момента в който той употребява подобен отпуск за болничен. Съгласно нормативната уредба болничния лист, би трябвало да бъде възложен на работодателя в двудневен период, само че както и практиката приема, по този начин и в самата разпоредба е изписано, че уведомяването на работодателя не е наложително да става с даването на болничния, а може да бъде направено и по телефон и по различен метод, след което в следствие болничния лист да бъде възложен на работодателя. Т.е. в този случаи лицето има право на отбрана и следва да потърси отбрана от съда за непозволено уволняване и да изиска да бъде възобновен на работата, която е заемал преди уволняване ", коментира юрист Теодор Тошев.

Само 8 месеца остават на Георги, с цел да придобие нужния училищен стаж. Заради прекратяването на трудовия му контракт по-рано, той ще получава със 170 лв. по ниска месечна пенсия.

" 30 години съм бил преподавател и от малко малко нещо съм дал, и то не малко. Като почнеш от професионално насочване, събиране на деца, отбраняване на учебното заведение. В момента взимам с 10% по-малко от пенсията, която ми се поставя ", споделя Георги Цуцуманов.

" Той по принцип по закон си е пенсиониран, по този начин както си е по ред, без да има някакво заядливо отношение от моя страна ", показва Татяна Динчева, шеф на Професионална гимназия по машинизация на селското стопанство в Разлог.

Георги пуска тъжба до Регионално ръководство на образованието в Благоевград, акцентирайки нарушавания, които съгласно него водят до занижаване качеството на образователния развой.

При осъществена инспекция от Регионално ръководство на образованието в Благоевград са установени редица нарушавания в Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанството в Разлог.

" Ние сме открили и имаме % на отсъстващите, някъде към 30% в другите инспекции. За нас това е задоволително висок % и ние ще създадем всичко допустимо това нещо да бъде преодоляно ", споделя Методи Попов, шеф на отдел " Организационно-методическа активност и надзор " в РУО-Благоевград.



" Ученици, които се водят на учебно заведение, само че изобщо ги няма. Фиктовно записани, или са в чужбина, или дойдат за момента, поседят малко, отново бегат за чужбина, явят се на ДЗИ. Вие казахте, че също сте помагали за това нещо, да съберете учениците в класната стая като има инспекция? Едно от боязън, другото и самите сътрудници да си запазим работните места. Това беше под диктовката на госпожа Динчева. По всевъзможен метод да се съберат учениците в клас, с цел да може като дойдат от РУО-Благоевград да се види, че има наличие ", споделя още Георги Цуцуманов.

" Проблемът е в 12-и клас, където те към този момент са навършили 18 години и имат си предпочитание да работят в допълнение ", дава отговор Татяна Динчева, шеф на гимназията.

Професионалната гимназия разполага с интернат, в който по документи обитават 24 възпитаници. Също по документи се оказва, че тези възпитаници употребяват и учебния превоз.

" Установили сме повече възпитаници, които се водят в общежитието от тези, които са били сега. Тези възпитаници, които са на общежития и остават там, не могат да употребяват рейсовете, с които се реализира превоза до там ", споделя Методи Попов, шеф на отдел " Организационно-методическа активност и надзор " в РУО-Благоевград.

" В общежитието са готови и са редуцирани описите, тъй че да бъде ясно кои възпитаници остават на общежитие и пътуват в първия и последния ден от седмицата и кои възпитаници пътуват всеки ден. В момента получавате дотации за това нещо, нали? Да употребявате и общежитие, и учебен превоз? Аз считам, че главното място тук не е дотациите, просто им е основани са едни положителни условия за просветителна активност ", дава отговор Татяна Динчева, шеф на гимназията.

" Продължаваме инспекциите и в случай че там не се подхващат нужните ограничения, т.е. не установим смяна в обстановката, се продължава в посока търсене на писмени пояснения и вероятно налагане на дисциплинарни наказания и санкции ", споделя Методи Попов, шеф на отдел " Организационно-методическа активност и надзор " в РУО-Благоевград.



Към този миг няма наложени дисциплинарни наказания, само че инспекциите не престават, прецизира Попов. От Регионалното ръководство на образованието в Благоевград допълниха, че инспекциите ще продължат освен в съответната гимназия, само че и във всички учебни заведения на територията на региона.

Репортер: Аксения Ангелова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР