В проектобюджета за следващата година, финансовата рамка на Здравната каса

...
В проектобюджета за следващата година, финансовата рамка на Здравната каса
Коментари Харесай

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Финансовата рамка на Здравната каса се увеличава с 490 млн. лева

В проектобюджета за идната година, финансовата рамка на Здравната каса се усилва с 490 млн. лева и се чака да надвиши 4 милиарда лева, заяви националният представител и член на парламентарната Комисия по труда и обществената политика инж. Клавдия Ганчева. По думите й за персоналните лекари е планувано нарастване на средствата с 18 млн. лева, за прегледи при експерти – с 28 млн. лева и със 7 милиона повече се плануват за проучвания. В съпоставяне с тази година, за 2019 година са отделени 176 млн. лева повече за лечебните заведения и 117 млн. лева повече за медикаменти.

С 13 % е намаляла задлъжнялостта на болничните заведения в границите на тази година, осведоми още инж. Ганчева. Тя заяви също, че през предходната 2017 година е регистрирано най-ниското равнище на детска смъртност в цялата история на демографската статистика в България. Има и трайно нарастване на междинната дълготрайност на живота у нас.

„ Здравеопазването е бранш, в който влагаме доста старания. Но той се нуждае от надпартиен консенсус, вместо с днешна дата да се политизират дълго затлачвани проблеми. За страдание виждаме, че сътрудниците от Българска социалистическа партия не познават нормативната уредба и нямат градивни и издържани решения, а още веднъж си служат единствено лозунги “, разяснява инж. Клавдия Ганчева, във връзка претенции избор на съмнение към държавното управление на тематика опазване на здравето. Тя напомни, че от Българска социалистическа партия нямат и импортирани оферти за законодателни промени в този бранш.

По мотив едно от обвиняванията, отправяни от левицата, че е позволено роенето на доста частни лечебни заведения, инж. Клавдия Ганчева заяви обстоятелства – през последните девет години най-вече разкрити частни лечебни заведения има в интервала 2013-2014 година. Тогава, по времето на кабинета „ Орешарски “ са дадени позволения за активност на 21 частни лечебни заведения. За съпоставяне през 2015 такива позволения са три, през 2016 – шест, а през 2017 – пет.

Инж. Ганчева напомни, че през последните години незабавната помощ среща сериозна поддръжка от Министерство на здравеопазването. Осигурените финансови средства за 2015 година са 140 млн. лева, за 2016 година – 153 млн. лева, а за 2017 година парите са били 162 млн. лева Промениха се и механизмите на възнаграждение на активността, с цел да бъде обвързано с това, което правят незабавните отделения. Няма отлив на работещи от незабавните приемни отделения, безапелационна е инж. Ганчева.

По мотив идните стъпки за усъвършенстване на бранша, националният представител изясни: „ Изграждаме единна национална здравна осведомителна система, която ще сплоти информацията от всички реализатори на здравна помощ, която касае българския пациент. Тази система ще сплоти регистри и институции, с цел да има електронен продан на информация. Целим транспарантно и добре следено опазване на здравето. Ще се вкара и електронна рецепта, електронно направление и електронно здравно досие. В момента се организира търгът за електронна здравна система, която цели всичко да се цифровизира “.

По думите на народния представител от най-голямата парламентарна група, причините на Българска социалистическа партия за вота на съмнение са самоцелни, не оферират опция и не почиват върху нормативни решения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР