В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се въвежда

...
В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се въвежда
Коментари Харесай

От "Български пациентски форум" се притесняват, че лекарите ще започнат да изписват най-евтините лекарства

В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се вкарва правилото лекарите за изписват най-евтиното лекарство, заплащано от Касата за всяко едно заболяване. Това ще принуди пациентите да доплащат за скъпоструващи лечения или изобщо да не се лекуват, съобщи Иван Георгиев, ръководител на Федерация " Български пациентски конгрес ":

" Ще се наложи на пациенти с псориазис, които са до 80 кг, ще бъде примерно към 15 хиляди доплащането. Ако сте над 80 кг, ще се доплаща 20 хиляди на година. Хора, които сме най-бедни в Европейски Съюз, даже 5 хиляди лв. доплащане, това значи, че ще има български жители, които няма да се лекуват. Само по себе си ги обрича на тежки увреждания. "

Според проф. Илко Гетов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз смяната се вкарва за да се обвържат резултатите от лекуването с вложените запаси в него:

" Здравната каса няма по какъв начин да изписва най-евтиното лекарство, Здравната каса може да вкара някакъв предел на разноските за обещано заболяване, тъй като тя е плащащата институция. Но лекарите при всички положения ще имат правото на избор от наличните в позитивния лекарствен лист и в националните фармако-терапевтични управления. Тук по-скоро, съгласно мен, се касае за това да се да се наблюдава резултатът на лечението и да бъдат обвързани резултатите от лекуването на пациентите с вложените запаси ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР