В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се въвежда

...
В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се въвежда
Коментари Харесай

Български пациентски форум: Лекарите ще започнат да изписват най-евтините лекарства

В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се вкарва правилото лекарите за изписват най-евтиното лекарство, заплащано от Касата за всяко едно заболяване. Това ще принуди пациентите да доплащат за скъпостурващи лечения или изобщо да не се лекуват, съобщи Иван Георгиев, ръководител на Федерация "Български пациентски конгрес " пред БНР.

"Ще се наложи на пациенти с псориазис, които са до 80 кг, ще бъде примерно към 15 хиляди доплащането. Ако сте над 80 кг, ще се доплаща 20 хиляди на година. Хора, които сме най-бедни в Европейски Съюз, даже 5 хиляди лв. доплащане, това значи, че ще има български жители, които няма да се лекуват. Само по себе си ги обрича на тежки увреждания. "

Според проф. Илко Гетов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз смяната се вкарва за да се обвържат резултатите от лекуването с вложените запаси в него.

"Здравната каса няма по какъв начин да изписва най-евтиното лекарство, Здравната каса може да вкара някакъв предел на разноските за обещано заболяване, тъй като тя е плащащата институция. Но лекарите при всички положения ще имат правото на избор от наличните в позитивния лекарствен лист и в националните фармако-терапевтични управления. Тук по-скоро, съгласно мен, се касае за това да се да се наблюдава резултатът на лечението и да бъдат обвързани резултатите от лекуването на пациентите с вложените запаси ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР