В проекта за нов здравноосигурителен модел, представен от министъра на

...
В проекта за нов здравноосигурителен модел, представен от министъра на
Коментари Харесай

БЛС: В проекта за нов здравен модел липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска


В плана за нов здравноосигурителен модел, показан от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев на 15 юли, липсват действителни планове, както и прогнози, оценка на риска, оценка на въздействието и други Това се показва в мнение на Българския лекарски съюз /БЛС/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Моделът планува частни застрахователни фондове да се конкурират с НЗОК, като всеки човек може самичък да избира къде да бъдат внасяни 8-те % здравна вноска.

От съсловната организация показват безпокойствие, защото се планува да се оперира със същите средства, с които разполага сега системата, предлагайки обаче те да се разпределят сред няколко платци. БЛС очакваше концепцията да надгради съществуващия модел, създавайки условия за действителна конкуренция, се показва в мнението.

Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лекуването му, допълват още от съсловната организация.

БЛС е безапелационен, че в случай че препоръчаната идея влезе в действие, главният пакет от медицински действия би трябвало да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени на доставчиците на медицински услуги. Според модела цените ще се договарят сред фондовете и лечебните заведения. Съсловната организация остро възразява против концепцията лекарите да се договарят с доста по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

Новият модел няма да реши проблемите, свързани с кадровия недостиг и неравномерното систематизиране на здравни услуги в страната, се добавя още в мнението и се акцентира, че още веднъж не се предлага решение на казуса с огромния брой неосигурени пациенти.

Да се вкара национална здравна осведомителна система и настоящо електронно досие на пациента, действително да се остойностят всички медицински действия и труда на лекарите и експертите по здравни грижи, да се дефинират действия в спомагателен пакет, заплащан от застрахователи, оферират от БЛС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР