В проекта за изменения в конституцията, който Румен Радев обяви,

...
В проекта за изменения в конституцията, който Румен Радев обяви,
Коментари Харесай

В конституцията на Радев нямало президентска република. Но не било криминално да се обсъжда

В плана за промени в конституцията, който Румен Радев разгласи, че е написал, когато бе притиснат от прокуратурата, само че до ден сегашен никой не е видял, няма предложение за прекосяване към президентска република. Всеки, който твърди противоположното лъже. Не пречи обаче такава да се разисква като излаз от политическата рецесия.

Това съобщи пред Нова тв Александър Малинов, ръководител на Стратегическия съвет към президента.

Изказването му бе във връзка на изтекла информация от последния пленум на Българска социалистическа партия предходната събота, съгласно която лидерката Корнелия Нинова е декларирала пред съпартийците си, че в плана на Радев е написана смяна на формата на държавно ръководство - от парламентарна към президентска република. С такова искане излязоха предизборно и от близката до Радев партия " ИТН ".

На въпроса мисли ли Радев за смяна на модела на ръководство, Малинов отвърна:

" Аз не съм акредитиран да приказвам от името на президента, ще кажа персонално мнение. Първо, президентът в никакъв случай не е оставял въпроса за промяна на формата на ръководство. Този, който твърди, че съществува план на конституция, квалифициран за президента, в който се засяга някаква такава форма, си измисля, или по-грубо казано - лъже ".

По думите му партиите са тези, които би трябвало да възстановят доверието в парламентарната форма на ръководство.

- Време ли е за този диалог въобще? - бе запитан отново президентският консултант. На което той отвърна:

- За всеки рационален диалог е време. Аз не виждам за какво е крииминално да обсъждаме разновидности. Ние не прекосяваме към тяхната реализация. Защо би трябвало да се отхвърля априори опцията да търсим някакви разновидности за превъзмогване на рецесията, в която се намираме.

А може ли Румен Радев да е " проектант " на ново правителство като събере всички на една маса и те пред него подсигуряват осъществяване - Малинов счита, че форма ала Тройната коалиция, не би дала добър резултат.

" Президентът Радев, доколкото го познавам, се придържа строго към своите конституционни пълномощия. Той ще улесни индиректно - като даде време, като организира диалози с партиите, само че по този начин да ги събере и да си играе на някакво политическо Lego - не имам вяра да го направи ", съобщи той.

На спекулациите, че служебното държавно управление може да се трансформира в постоянно, нещо отхвърлено на този стадий от " Продължаваме промяната ", както и от " Възраждане ", ръководителят на Стратегическия съвет на Радев, съобщи, че " среда за подобен ангажимент, несъмнено, няма ".

" Тук има едно несъзнателно или съзнателно неразбирателство. От момента, в който едно държавно управление бъде определено в Народното събрание, то става държавно управление на Народното събрание. Парламентарните сили, дали своят вот за него, носят отговорност за него. В този смисъл няма никакво значение дали то ще е политическо, дали ще е експертно, дали ще е каквото и да е. 

Това държавно управление ще желае гаранция. Аз в случай че бях претендент за министър-председател на такова държавно управление, ще желая категорично партиите, които показват подготвеност да го поддържат, да подпишат един документ, да кажат, да вземем за пример, ние ви даваме три месеца, или ние ви даваме шест месеца, за постигането на тези три или пет цели ", аргументира се съветникът.

А има ли място съветската посланичка Елеонора Митрофанова в пленарната зала на българското Народно заседание по време на тържественото му разкриване - въпрос, по който партиите в Народно събрание към този момент се разделиха, Малинов уточни:

" Ами, това ще решат парламентарно показаните сили. Тяхна процедура е. Знаете, че има много страни в света, чиито дейности в един или различен миг се оспорват, какви ограничения ще бъдат взимани по отношение на техните представители, е въпрос на преценка.

Според мен би трябвало да се следва диломатическият протокол - доколкото към момента не са..., уповавам се няма да бъдат прекратени дипломатическите връзки. Оттам настне всеки един демарш трябва да има доста солидна аргументация. Нека да се изкажат дипломатите, аз не съм експерт в тази област. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР