В продължение на векове в човечеството битува една картина, проповядвана

...
В продължение на векове в човечеството битува една картина, проповядвана
Коментари Харесай

Древните жени не са седели само в пещерата, ловували са наравно с мъжете

В продължение на епохи в човечеството битува една картина, проповядвана от историци, антрополози и археолози - когато античните мъже потеглят на лов за храна, дамите остават с децата край огъня в пещерата. Е, най-новите находки опровергават този мит. При разбор на костите на заровена преди 9000 години жена в Андите, Южна Америка, стана ясно, че тя е била ловджия. Изследването е извършено от екип на Калифорнийския университет в Дейвис.
„ Археологическо изобретение и разбор на ранните погребални практики анулира дългогодишната хипотеза  за „ мъжа-ловец “, споделя Ранди Хаас, помощник по антропология и водещ създател на проучването, оповестено преди дни в Science Advances.
„ Ние имаме вяра, че тези констатации са изключително навременни в светлината на актуалните диспути, свързани с разделянето на трудовите действия по пол и неравенството, " добави той. 
През 2018 година, по време на археологически разкопки на високопланински обект, наименуван Wilamaya Patjxa, в днешно Перу, откривателите разкрили свидетелства за ранно заравяне и при разкопките са намарени ловни такъми с остриета и сечива за обработка на скотски трупове. Предметите, с които са били погребвани античните хора, нормално са тези, които са ги заобикаляли в живота, споделят учените. Било открито, че ловецът евентуално е жена въз основа на констатациите на остеолога на екипа Джеймс Уотсън от Университета в Аризона. По-късно оценката на пола, направена от Уотсън била доказана посредством разбор на зъбните протеини. 
Изненадващото изобретение на ранно заравяне на жена-ловец предиздвикало екипа да си зададе въпроса дали това е било всеобщ модел и или просто еднократен случай. Разглеждайки оповестени записи за погребения от късния плейстоцен и ранния холоцен в Северна и Южна Америка, откривателите разпознали 429 индивида от 107 обекта. 27 от тях са били заровени със сечивата им за лов на наедрял дивеч - 11 от тлените остатъци са на дами и 15 - на мъже. Пробата е била задоволителна, с цел да „ оправдае заключението, че присъединяване на дами в ранния лов на наедрял дивеч евентуално е постоянно срещано събитие ", споделят откривателите. Нещо повече, анализът разпознава дамата в Wilamaya Patjxa като най-ранното заравяне на ловджия в Америка.
Статистическият разбор демонстрира, че някъде сред 30 и 50 % от ловците в тези популации са дами, се споделя в проучването. Това е в ослепителен контрастност с досегашните разбирания, че в античните времена ловът е бил изрично мъжка активност, а присъединяване на дамите в добиването на животинска храна е било под 30%, изясни Хаас.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР