В продължение на три години последователите на конспиративната теория QAnon

...
В продължение на три години последователите на конспиративната теория QAnon
Коментари Харесай

„Няма план, няма Q, няма нищо“: Вярата в QAnon е разтърсена след встъпването в длъжност на Байдън

В продължение на три години почитателите на тайната доктрина QAnon чакаха по този начин нареченото „ Голямо събуждане “, търсейки анонимни изявления в мрежата от тайнствената фигура „ Q ” и възхвалявайки изявленията на някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който смятаха за собствен първенец.

В сряда те бяха подложени на една мъчителна инспекция на действителността: Тръмп напусна Белия дом без всеобщи арести против хипотетичният кабал от прекланящи се пред сатаната педофили и канибали, множеството демократи, против които досегашният държавен глава се е борил.Вместо това демократът Джо Байдън умерено постави клетва като 46-ип президент на Съединени американски щати, разклащайки вярата на хиляди поддръжници на налудничавата интрига, написа Ройтерс.

В един канал в приложението Telegram с над 18 400 членове, почитателите на QAnon бяха разграничени на такива, които към момента приканват да се „ има вяра на проекта “ и такива, които се чустват предадени.

„ Очевидно е, че са ни измамили. Няма проект, няма Q, няма нищо “, написа един консуматор.

Някои известия подчертават върху несбъдналите се предсказания, че в края на деня на встъпването в служба на Байдън ще има прелом. Други не престават да дават нови прогнози, спекулирайки, че Тръмп в действителност ще се върне в Белия дом на 4 март.

„ Някой има ли визия какво да чакаме или какъв ще бъде идващия ход? “, пита различен консуматор, който споделя, че през вчерашния ден е трябвало да има огромна победа за Тръмп и всеобщи арести.

Изследователят на дезинформация от Atlantic Council Джаред Холт, който следи групата Qanon, споделя че до момента в никакъв случай не е виждал отчаяние и подозрение от сходен мащаб измежду почитателите на конспирацията.

„ Всичко опира до апела „ вярвайте в проекта “. Последователите на Q си разрешиха да бъдат подведени от една несбъдната прогноза на друга. Сега бъдещето на цялото придвижване е подложен под въпрос “, разяснява той.

Анкета с над 36 хиляди подадени гласове в различен QAnon канал в Telegram демонстрира, че над 20% от респондентите не са очаквали да се случи нещо преди встъпването в длжъност на Байдън, сочат данни на Q Origins Project, който следи придвижването.

Същевременно с това 34% имат вяра, че „ армията и Тръмп имат проект, който ще бъде задействан в близкото бъдеще “.

Рязък поврат

Анонимната персона или група от хора, известни като „ Q ”, започнаха да разгласяват неразбираемите прогнози на уеб страницата 4chan през 2017 година, които се трансфораха в основата на придвижването QAnon. Мистериозната фигура твърди, че е част от администрацията на Тръмп и че има достъп до строго секретна информация.

Броят на почитателите на тайната доктрина набъбна доста след експлоадирането на пандемията от ковид през предходната година.

„ Проповедниците ” на „ Q ” сами по себе си се трансфораха в мини-знаменитости, разпространявайки „ евангелието “ на анонимния източник в обществените мрежи Фейсбук, Twitter и YouTube. Те даже сътвориха акции за набиране на пари посредством апели за щедрост или продажба на артикули, преди интернет платформите да закрият огромна част от техните профили.

Сред тези водачи на придвижването е Рон Уоткинс, който ускори обществената си интензивност след загубата на Тръмп на президентските избори на 3 ноември, до момента в който т.нар „ спускания “ на информация от Q ставаха все по-редки и най-после просто стопираха.

През последните два месеца Уоткинс, който е дълготраен  администратор на уеб страницата 8kun, в който „ Q ” разгласява своите „ проповеди “, един до друг с изявления на расисти и крайнодесни екстремисти, имитира загадъчния звук на „ Q ” в изявленията си в Twitter, а по-късно и Telegram.

Същевременно с това той се нарежда като „ специалист по избори измами “ и негово изявление пред про-Тръмп медията One America News Network даже бе препубликувано от някогашния държавен глава в Twitter.

В един от най-очакваните противоположни по сагата, в сряда Уоткинс наподобява се призна за надвит.

„ Имаме нов президент, който постави клетва, и нашата отговорност като жители е да почитаме Конституцията, без значение от това дали сме съгласни със спецификите на изборите “, разяснява той.

„ Моля ви да запомните всички щастливи моменти и другарства, които изградихме дружно през последните няколко години “, добави той.

Потребителите на уеб страницата TheDonald.win, който съставлява възобновена версия на неразрешения в обществената мрежа Reddit конгрес „ The Donald “, незабавно обърнаха тил на Уоткинс и го жигосаха като сътрудник на ЦРу.

Други екстремистки групи, в това число неонацисти, обявиха, че имат намерение да се възползват от хаоса в Qanon, с цел да вербуват нови членове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР