В продължение на шест месеца имаше само един частен търговец

...
В продължение на шест месеца имаше само един частен търговец
Коментари Харесай

Нова комисия ще решава спорове между пътната агенция и доставчици на винетки и тол

В продължение на шест месеца имаше единствено един частен търговец на електронни винетки - " Интелигентни трафик системи ", с изпълнителен шеф Станислава Арнаудова и търговски шеф Иван Георгиев

© Надежда Чипева Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) предлага нещо като ведомствена Комисия за защита на конкуренцията в областта на електронните винетки и тол системата. Това е разумна стъпка, защото въпросната така наречен Помирителна комисия участва в член 10з, алинея 5 от Закона за пътищата, а тази част от закона влезе в действие предишния септември. В момента предложенията са оповестени в www.strategy.bg за публично разискване в период от 30 дни.

Странното е, че планът за устав на комисията се появява в общественото пространство цели шест месеца откакто системата за електронни винетки проработи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Въпросната комисия ще би трябвало да взема решение разногласията сред " лицето, събиращо пътни такси " - или Агенция " Пътна инфраструктура ", и " снабдител на услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние или народен снабдител на услуга по електронно събиране на такси за изминато разстояние ". Подобни проблеми породиха през последните месеци с някои претенденти за оператори.

Освен органът ще се назначава по непрогледен метод и ще работи при безусловно затворени за необятната аудитория порти.

По-добре късно

Ключова функционалност на комисията ще е да ревизира дали договорните условия, които АПИ постанова по отношение на доставчиците на услуги, са " недискриминационни и отразяват правилно разноските и рисковете на страните по контракта и дали не е налице голословен отвод за подписване на контракт от страна на лицето, събиращо пътни такси, или слагане на голословни или несъразмерни условия във връзка със сключването на подобен ".

Точно в подобен сюжет твърдеше, че е попаднала компанията " Телетол ", която беше записана като снабдител, само че не получава контракт и твърдеше, че АПИ не я позволява до консолидиране към системата за винетки. Ако комисията беше основана в точния момент, щеше да има орган (макар и не е ясно какъв брой обективен), който най-малко официално да прегледа разногласието.

Досега имаше единствено един Национален снабдител на услуги - " Интелигентни трафик системи ". Те получиха своя контракт и интеграция със системата на АПИ ден преди общите условия за кандидатстване да бъдат оповестени на уеб страницата на ведомството. Това приказва за авансово знание на процеса и за по-изгодна позиция от другите евентуални претенденти на пазара.

Един затворен кръг

В комисията ще има седем членове - ръководител, заместник-председател, трима съществени и двама аварийни членове. Те би трябвало да имат висше обучение в региона на правото, стопанската система или осведомителните технологии и да са работили в региона най-малко седем години. Освен това при тях не би трябвало да е налице спор на ползи с АПИ или доставчиците на пътни такси, не би трябвало да са осъждани или лишавани от правото да заемат избрана държавна служба или да упражняват избрана специалност или активност.

Членовете ще се дефинират със заповед на районния министър и ще имат петгодишен мандат, като по-късно ще могат да бъдат назначени наново. В плана на правилника не е написана процедурата по желание - дали ще е обществен конкурс или просто назначения. Тоест членовете може да са всевъзможни, комфортни на районното министерство членове на процедура. И ще са с неразбираема натовареност и възнаграждение.

Когато някоя от страните счита, че има необективен член на комисията, който попада в спор на ползи, ще може да насочи документално стимулирано искане за отстраняването му. Председателят ще взема решение дали има съображение за отказ, а в случай че става въпрос за самия него - зам.-председателят ще взима решението.

Зад скрити порти

Споровете ще се преглеждат без наличието на страните въз основа на предоставени документи и мнения. Ако е нужно, ще се организират и чувания за изясняване на значими обстоятелства и условия за вярното решение на разногласието.

Публичността на процеса обаче е сведена до най-малко: производството е поверително и материалите по разногласието се дават единствено на страните и техните представители, само че няма да бъдат оповестени на никое място.

За разлика от решенията на Комисията за защита на конкуренцията, да вземем за пример, протоколите на Помирителната комисия няма да са обществени и ще се показват заверени копия на страните при поискване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР