В продължение на повече от два месеца няма връзка с

...
В продължение на повече от два месеца няма връзка с
Коментари Харесай

Все още няма връзка със сондата Opportunity на повърхността на Марс

В продължение на повече от два месеца няма връзка с Роувъра Opportunity на НАСА. Космическата машина с размер на кола, която коства 400 млн. $, дава офлайн сигнал, откакто изчезва в солидна прашна стихия на Марс на 10 юни.

Екип от учени от лабораторията за реактивни мотори (JPL) на НАСА в Пасадена, Калифорния, непрестанно търсии признаци на живот от роувъра, само че напъните до момента са напразни. Прахът от бурята обаче, стартира да се разсейва и екипът се надява, че роувърът ще се разсъни.

Най-вероятно бурята е провокирала неточности в програмата на часовника, имат вяра от екипа в НАСА.
Роувърът „ Opportunity “ направи няколко открития по време на към 15-годишното си пътешестване към Червената планета и шестте години в които обикаля на повърхността й.

След като на 7 юли 2003 година напуща Земята, изследователската сонда е разкрила признаци на вода и е изследвала вътрешността на два кратера. Опортюнити е приключил маратонско пътешестване – първият роувър, който е направил това на друга планета.

„ Бурята е една от най-интензивните, следени в миналото на Червената планета “, оповестиха от НАСА при започване на юни. „ От 10 юни тя обгръща към 41 милиона квадратни километра – колкото е общата територия на Северна Америка и Русия. Бурята е блокирала толкоз доста слънчева светлина, че е трансформирала денят в нощ за Опортюнити, който се намира наоколо до центъра на бурята, в долината на Марс Perseverance Valley. Сега откривателите изчакват.

Правителствената галактическа организация съобщи, че нейните специалисти ще се опитатват да открият връзка с роувъра до три пъти седмично, надявайки се, че в последна сметка машината ще излезе от режима на заспиване, в който явно е в този момент.

Въпреки това, НАСА споделя, че не чака това да се случи, до момента в който не се следи доста понижаване на атмосферната неяснота в региона на роувъра.

Майкъл Стааб, инженер в JPL, споделя, че мълчанието на Opportunity е обвързвано с понижената видимост и прибавя, че към момента има доста работа до момента в който връзката се възвърне.

„ Това е първият път, когато Opportunity престана да приказва с нас и не възобнови връзката, когато чакахме, “ споделя той.

Междувременно откривателите се пробват да останат положителни, създавайки плейлист на Spotify, отдаден на Марс, с присъединяване на Wham!, „ Rocket Man “ на Елтън Джон, и други.

„ Може да отнеме още седмици преди да установим още веднъж връзка с роувъра. Надяваме се да не са месеци “, споделя Стааб.

Цялостната стратегия на Опортюнити до момента коства към 2.5 милиарда $, написа Fox News.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР