В продължение на повече от 2 десетилетия Куба използва уникална

...
В продължение на повече от 2 десетилетия Куба използва уникална
Коментари Харесай

Единствената държава с 2 валути се отказва от тях. Как ще й се отрази това?

В продължение на повече от 2 десетилетия Куба употребява неповторима система с двойна валута, с цел да отбрани нежната си стопанска система. Но единствено няколко седмици преди края на мандата си, президентът Раул Кастро най-сетне даде ход на дълго отлаганата смяна.

Плановете за унищожаване на разделящата система бяха оповестени за първи път през 2003 година като част от редица пазарно насочени промени, въведени от Кастро, който би трябвало да се отдръпна през април.

Сега, след години на закъснение, управляващите на Карибския остров най-сетне се чака да създадат неизбежното и да стартират сливането на двете валути, макар страховете, че това ще бъде потрес за стопанската система.

" Този въпрос ни лиши доста време и повече не може да бъде забавян ", сподели Кастро в тирада през декември.

Правителството отхвърли да се ангажира с съответен график, само че съгласно доста наблюдаващи срещата на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия (ККП) идващия месец най-сетне ще задвижи този развой.

Страната има две валути от 1994 година, когато вкара кубинското конвертируемо песо (КУК), дружно с кубинското песо (КУП), като част от ограниченията за отбрана на стопанската система в резултат на срутва на най-големия си спонсор - Съветския съюз.

КУК, която в началото е употребена извънредно за външна търговия и в туристическата промишленост преди последователното нахлуване в естествената стопанска система, коства към 25 пъти повече от КУП и е закрепена към $.

Двойната валутна система сътвори двустепенна класова система в Куба, която облагодетелства хората с достъп до доходоносния туристически бранш посредством хотели, заведения за хранене и външна търговия.

Две валути, два етикета

 Кубинците към този момент са привикнали да боравят с двете валути
Източник:

Кубинците към този момент са привикнали да боравят с двете валути

Цените са написани в двете валути: една дребна кутия кола коства 1 КУК или 25 КУП. Независимо дали плащате с едното или другото, " това е едно и също, бутилка олио коства еднообразно ", споделя 68-годишният пенсионер Марлен Лейва.

С КУК страната разрешава на фирмите си да внасят при преференциален обменен курс - 1 $ за 1 кубинско песо.

Изкривяването разрешава на държавните предприятия да подсигуряват своите маржове, като в същото време оферират налични за обществеността цени в страна, където междинната месечна заплата е към 30 $.

Но сегашната система прикрива неефективността в държавния бранш, настояват икономисти.

" Паричната двоякост основава компликации при оценяването на стопанската система и конкурентоспособността ", показва икономистът Омар Еверлени Перес, давайки за образец комплицираните връзки с интернационалните пазари, които към този момент са възпрепятствани от комерсиалното ембарго на Съединени американски щати, настоящо от 1962 година насам.

Кубинските управляващи оповестиха, че истинското национално песо ще остане, а КУК ще остане в историята.

Ръководителят на комисията по промени в Куба Марино Мурийо заяви през декември, че група от 200 експерти работят по въпроса и че " конвертируемото песо ще бъде прекратено ", без да дава повече детайлности.

Европейският съюз, който ръководеше превръщането на редица европейски валути в евро, предложи да помогне на държавното управление на Хавана с деликатния ход.

Подготвяйки се за смяната, през 2015 година в страната бяха издадени банкноти от 200, 500 и 1000 КУП, с цел да улеснят множеството заплащания. Въпреки това ледник, който коства към 700 КУК в Куба, публично би трябвало да бъде заплатен в локална валута или 17 500 КУП.

Сливането ще усложни живота на държавните компании, които съставляват 85% от стопанската система. Икономистите предвиждат, че разноските на вносителите ще се усилят, а те ще ги трансферират на крайния консуматор, което ще докара до повишение на инфлацията.

То ще е от изгода за държавните експортьори, чиито доходи ще скочат.

Постепенна промяна

 Експортните промишлености, като производството на пури, ще завоюват от промяната
Източник:

Експортните промишлености, като производството на пури, ще завоюват от промяната

Теоретично, държавните предприятия ще би трябвало да внасят на " естествен " обменен курс, само че доста икономисти считат, че Хавана няма да има задоволително валутни запаси, с цел да го поддържа.

От друга страна, в новата система дребното кубински частни компании, които изнасят в чужбина, ще получат повече кубински песос и биха могли да компенсират частично въздействието върху стопанската система.

" Секторите, които се възползват, могат да бъдат в положение да заплащат по-добри заплати, само че фирмите, които са осъдени, би трябвало да се затворят или да се слеят ", сподели водещият икономист Павел Видал.

А страхът от по-високи цени може да докара до прекалено търсене, мъчно търпими на остров, който внася 80% от това, което употребява, предизвестява Перес, предвиждайки несъответствия в кратковременен проект.

За Перес и други икономисти това е тревожна вероятност, когато фамилният бюджет към този момент не покрива месечните потребности на фамилията.

Икономистът счита, че е от значително значение държавното управление да поддържа промяната посредством увеличение на откритостта към непознатите вложения и обществения бранш за стимулиране на притока на задгранична валута и увеличение на покупателната дарба.

Чуждестранните компании към този момент са се позиционирали, с цел да се възползват от тази смяна, " тъй като на тях в действителност не им пука от американското ембарго ", отбелязва Перес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР