В продължение на осемчасовия работен ден средностатистическият служител работи по

...
В продължение на осемчасовия работен ден средностатистическият служител работи по
Коментари Харесай

Учен доказва - тричасовият работен ден е достатъчен

В продължение на осемчасовия работен ден средностатистическият чиновник работи по към 3 часа – 2 часа и 53 минути, в случай че би трябвало да бъдем точни, написа Science Alert, представени от списание Обекти.

Останалото време, съгласно изследване от 2016 година, обхващащо 1 989 офис чиновници във Англия, хората прекарват в композиция от четене на новините, сърфиране в обществените мрежи, ястие, диалози на извънслужебни тематики, почивки за пушене и търсене на нова работа.

Множество проучвания напоследък потвърждават, че дългите работни дни не оказват помощ хората да дадат най-хубавото от себе си. Установено е, че хората могат да се концентрират за повече от към 20 минути в даден миг.

Към края на деня представянето стартира да се утежнява, сподели К. Андерс Ериксон, специалист по логиката на психиката на труда. „ Ако принуждавате хората да работят доста повече от времето, в което могат да се съсредоточат оптимално, ще ги накарате да придобият някои неприятни привички “, споделя Ериксон за Business Insider през 2016 година

Ериксон е измежду най-големите специалист по тематиката за създаване на професионални умения. Той е изучавал някои от най-успешните експерти в разнообразни области, с цел да разбере какво е спомогнало за техния триумф.

Излиза, че мантрата „ съвършенството идва с практиката “ е вярна, само че единствено избран тип – така наречен „ целенасочена процедура “. Експертите не прекарват по през целия ден в рационализиране на занаята си, открива Ериксон. Те практикуват концентрирано няколко часа, в които целеустремено търсят усъвършенстване, след което стопират. Мозъкът има лимитирано количество когнитивни запаси, които може да посвети на съществено креативно мислене.

Когато хората са изтласкани оттатък границите си на работливост, те рискуват да образуват неприятни привички, които да прелеят и в по-продуктивните им часове, споделя Ериксон.

След няколко часа разглеждане на Фейсбук в следобяд, чиновниците може по-лесно да се изкушат да го създадат на работното място и заран.

В последно време фирмите стартират да редуцират работното време като дни от седмицата – вместо да желаят от чиновниците си да работят пет дни по осем часа, доста работодатели стартират да редуцират работните дни на четири, без да трансформират дължината на работния ден. Изследвания обаче демонстрират, че пет дни по шест часа е по-продуктивната смяна. В опит със чиновници, работещи по този график, хората рапортуват, че се усещат по-щастливи, по-малко уплашени, и изпитват повече наслаждение от работата си.

В момента Amazon тества 30-часова работна седмица, в която няколко десетки чиновници работят от 10 до 2 следобяд, от понеделник до четвъртък, само че против 75% от заплащането, без да трансформират размера на обществените придобивки. Компанията към момента не е разгласила информация за това по какъв начин подхванатият ход се е отразил върху качеството на живот и продуктивността на хората. Но като цяло, що се отнася за офис чиновници от целия свят, психолозите са на мнение, че сходен ход ще кара хората да се усещат по-освежени и по-малко подложени на стрес. Според Ериксон това ще усъвършенства и продуктивността им в дълготраен проект.

„ Работодателите в действителност могат да получат доста повече от своите чиновници – споделя той – в случай че те работят единствено 50 или 75% от настоящето работно време “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР