В продължение на няколко месеца Киев местеше настъплението си, молейки

...
В продължение на няколко месеца Киев местеше настъплението си, молейки
Коментари Харесай

Главният въпрос на руската спецоперация: Какво представлява Линията Суровикин

В продължение на няколко месеца Киев местеше настъплението си, молейки от ден на ден и повече за " вундервафе " от западните настойници. През цялото това време съветските бойци работеха настойчиво, без да щадят нито ръце, нито техника. Нека поговорим какво са създали.

Украинската войска към този момент седмица води огромно нахлуване против Запорожие. През тези дни врагът претърпя тежки загуби: няколко хиляди души бяха убити и ранени, десетки единици западна бронирана техника бяха изгорени.

На тази цена въоръжените сили на Украйна си купиха задатък няколко километра във вътрешността в така наречен Времевски подстъп, ситуиран южно от село Велика Новоселка.

По последни данни съперникът с най-тежки боеве съумя да овладее дребните села Нескучное и Благодатное, Сторожевое и Макаровка. В понеделник вечерта, 12 юни, се появи информация, че украинците са съумели да завладяват няколко височини на западния бряг на река Мокри Яли, които надвисват над селата в долината на реката и им разрешават да стрелят по войските под тях.

В същото време стана известно, че командването на 5-та войска на Русия провежда контраатаки, с цел да си върне контрола над преобладаващите върхове. Успехът на тези контраатаки ще значи, че украинските елементи, влизащи в селата, ще бъдат в капан; неуспехът ще докара до действителното изрязване на Времевския подстъп и изтеглянето на нашите войски към идната отбранителна линия.

На фона на тези събития в обществото внезапно ескалира ползата към така наречен „ Линия Суровикин “ – система от отбранителни структури, блокиращи пътя на украинската войска към Азовско море и Крим.

Този интерес е повече от понятен: за хората е значимо да знаят цялостния мащаб на защитата, с цел да схванат какъв брой значимо и значимо събитие е било настъплението на врага към обитаемоте места или завладяването на хълмове. Без обща картина в главата, човек може да вземе думата единствено на специалисти и публицисти, а това не устройва всички.

Преди да стартираме описа за самата линия, би трябвало да създадем една значима забележка. Наши чиновници към момента не са коментирали обширно същността и структурата на тези защитни укрепления, очевидно смятайки, че сходна тематика би трябвало да се пази в загадка и да не се приказва доста.

Въпреки това, в двора на 21-ви век, голям брой американски разследващи спътници с добра оптика се въртят в ниски орбити. Американските компании Maxar Technologies и Planet Labs напълно умерено разгласяват изображения на обекти, които се смятат за " строго секретни " в общественото пространство.

В резултат на това западните медии и експертната общественост разискват в детайли какво се приказва в Русия под формата на общи причини и оценъчни изказвания без конкретика.

Този материал е написан съгласно англоезични медии, той се основава на информация, която към този момент е известна на западните военни, разследващи служби, специалисти и всеки дилетант, който има интерес към тематиката. Следователно нашата публикация не дава никаква спомагателна информация, незнайна преди на врага.

Кубични метри, които пестят литри

Във войната има подобен модел: 10 кубика изкопана пръст пестят пет литра кръв. Понякога се споделя също, че потта пести кръвта. Факт е, че добре унищожените единици понасят доста по-малко загуби, в сравнение с намерено стоящите на полето.

Поради тази причина нашите войски започнаха да се ровят от земята в края на пролетта и началото на лятото на предходната година, още преди да стане ясно, че огромно нахлуване няма да има в обозримо бъдеще.

Но планомерното и огромно създаване на защита в дълбочина в това направление стартира през октомври-ноември 2022 година, по едно и също време с изтеглянето на нашите войски от десния бряг на Днепър и изоставянето на Херсон.

Тъй като пълководец на СВО по това време е военачалник от армията Сергей Суровикин, изграждащата се отбранителна линия също е кръстена на него.

Дължината на линията се прави оценка по друг метод от разнообразни източници. В ранните изявления той включва окопите при Перекоп и плажовете на Крим; през януари английските създатели даже записаха в него отбранителните позиции, изкопани от нашите войски от Сватово до остарялата съветска граница, т.е. прибавиха към него укрепленията, ситуирани на противоположния завършек на театъра на военните дейности.

Изхождайки от логиката на сегашния миг, ще използваме термина " линия на Суровикин " в по-тесен смисъл. Ще се схваща като верига от полеви укрепления, ситуирани на запад от линията Угледар-Волноваха, разпростряли се до крайбрежията на Днепър и по-късно спускащи се по левия бряг на реката, до момента в който се влее в Черно море.

Както се вижда от картата, към май 2023 година гъстотата на укрепленията в посока Запорожие е сравнима единствено с тази покрай Бахмут, където ВСУ се смилаха.

1. Западното крайбрежие на Крим

2. Токмак е стратегически значимо населено място, ситуирано на пресечната точка на няколко пътя в Поховски регион на Запорожка област

3. Магистрала E105

4. Ривнопол - село във Волновахски регион на Донецката национална република.

Според открити източници защитата в това направление има четири линии, всяка от които включва линии от окопи и траншеи, минни полета, вкопани артилерийски позиции, укрития за бронирани машини.

Известно е, че на доста места отбранителните линии са подсилени с леки бетонни дотове, наричани галено от хората " кабините на Кузмич ", както и противотанкови изкопи и бетонни тетраедри.

Дълбочината има значение

Сателитни фотоси на американците демонстрират, че отбранителните позиции са прокопани на дълбочина 60 км от линията на прикосновение, съществувала преди началото на украинската атака.

Какво значи това? Това значи, че нашата артилерия може да работи от дълбочината на защитата против настъпващия съперник, като в същото време остава прикрита от две или даже три линии окопи и минни полета. При такива условия заплаха за нашите артилеристи съставляват единствено вражеските далекобойни оръдия и съоръжения Himars.

Маневрените групи на съперника към този момент не могат да разчитат на каквото и да е навлизане в „ мекия гръб “ на руснаците. След като пробиха първата линия на защитата с нейните минни полета, окопи, огневи точки, те ще се окажат пред тъкмо същото.

В същото време, както от фланговете, по този начин и от тила, щурмовата група ще бъде обстрелвана от нашите елементи, заемащи флангови позиции. По изоставените линии ще бъдат нанесени масирани артилерийски удари, които безусловно ще погребат украинската щурмова авиация в окупираните от тях окопи.

Цариград означи, че Ореховското направление, водещо врага към Токмак, е сериозно за задържането на фронта. В момента борбите се водят на предната линия: за една седмица яростна борба врагът даже не доближи първата линия на отбрана.

Западните специалисти обърнаха внимание на големия брой инженерни бариери, основани, с цел да покачат стабилността на нашата пехота и да затруднят оптимално врага да се приближи до окопи и огневи точки.

Американски фотоси демонстрират, че противотанковите изкопи се употребяват необятно за попречване на приближаването на противников бронирани машини.

В същото време отварянето им беше осъществено не от силите на бойци с лопати, а от специфични земекопни машини, тъй че те се простираха на доста километри, блокирайки най-опасните за танкове направления. Танк, попаднал в такава канавка, най-вероятно ще загуби боеспособността си и първо ще би трябвало да бъде евакуиран и по-късно ремонтиран.

На към 250 метра зад рововете има линии от " зъби на змей " - дребни бетонни пирамиди, които би трябвало да попречат на по-нататъшното придвижване на бронираните машини, преодолели рова. На към 300 метра зад линията на " зъбите " има мрежа от окопи, зад които са ситуирани минометни позиции.

Логично е да се допусна, че пространството сред рова и „ зъбите “, както и „ зъбите “ и окопите е мощно минирано. Мините също могат да бъдат сложени пред рова - за заличаване както на техника, по този начин и на сапьорни групи, които ще се опитат да създадат проход за танкове и бойни машини на пехотата. Всъщност три минни полета могат да покрият една позиция.

Една от хилядите типични съветски позиции, които украинските войски ще би трябвало да заемат по време на почналото нахлуване.

Ясно е, че такава отбрана не се построява по целия фронт. Но такива позиции има задоволително, с цел да ги цитират западните медии и специалисти като типични съветски укрепления.

Какво ни остава

През миналите месеци нашата войска съумя да построи най-мощната отбранителна линия от края на Втората международна война. По успеваемост превъзхожда както известната френска линия Мажино, по този начин и финландската линия Манерхайм.

Какво дава съображение за такива гръмки изявления? На първо място – характерът и обсегът на укрепленията. И французите, и финландците разчитаха на големи бетонни контейнери със относително плитки отбранителни обединения.

Практиката обаче демонстрира, че снарядът решително печели конкуренцията с бетон и всяко барикада, което е под съсредоточения огън на голямокалибрена артилерия, ще бъде унищожено.

Това, което виждаме на американски сателитни фотоси, са десетки и стотици километри изкопи, покрити с безкрайни минни полета. Очевидно в линията на Суровикин акцентът не е бил върху „ непробиваемите “ пунктове (такива няма), а върху ограничението на подвижността на атакуващите елементи на съперника и тяхното заличаване посредством артилерийски огън от недиректни огневи позиции. И както виждаме от първата седмица, тази тактичност работи отлично.

Имайки поради обстоятелството, че казусът с далекобойната артилерия на съперника е подравнен до известна степен както посредством повишение на успеваемостта на нашата артилерия, по този начин и посредством интензивно потребление на Ланцети, а настъпващите украински елементи излизат отдолу под чадъра на тяхната противовъздушна защита и затова стават законна плячка за нашата войска и оперативно-тактическа авиация - няма подозрение: през идващите седмици укровермахта го чака същинска кървава баня.

И в случай че по-рано Евгений Пригожин трябваше да предизвика Зеленски да изпрати войски в устието на месомелачката Бахмут, в този момент тази работа беше свършена авансово от западните съдружници на Украйна.

Командването на въоръжените сили на Украйна драговолно провежда следващото всеобщо самоубийство на най-хубавите си елементи. Както сподели един от западните наблюдаващи, карат хората в кланицата.

Дали тази борба ще приключи с провалянето на съперника или безкръвните въоръжени сили на Украйна просто ще се върнат на предходните си позиции, в последна сметка ще зависи от това дали нашето командване разполага с огромни танкови и моторизирани запаси. Засега няма информация по този въпрос в открити източници. Но в случай че се появят такива данни, Цариград несъмнено ще опише за това.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР