В продължение на няколко дни балканската държава е сцена на

...
В продължение на няколко дни балканската държава е сцена на
Коментари Харесай

Ватиканът: Протестите срещу корупцията в България клатят властта

В продължение на няколко дни балканската страна е сцена на големи митинги. Протестиращите упорстват за оставката на премиера Бойко Борисов и държавното управление му. Обвиненията са за мафиотски модел на ръководство. Техните претенции идват в унисон с тези на президента Румен Радев.
Така стартира публикация във “Vatican News”.

Новината за огромните антиправителствени митинги към този момент доближи до ушите на интернационалната аудитория. За протичащото се у нас пишат редица осведомителни организации и медии - “Ройтерс”, “Евронюз”, организация “Франс прес”, “Ню Йорк Таймс. Освен това, ФрогНюз напомня, че към този момент от няколко места се чу поддръжка към мирните митинги, които са право на демократичното общество. Подобни изявления имаше от посланиците на Съединени американски щати и Франция, чуха се и гласове от Европейската комисия.

Ето и цялата публикация в уеб страницата на Ватикана:

Очевидно беше напрежението сред президентът, повдигнат от социалистите Румен Радев и дясно-центристкото държавно управление на Бойко Борисов. То обаче се усили доста след невижданите претърсвания в постройката на президентството и последвалите арести на двама чиновници, упрекнати в търговия с въздействие.

Според президента това е тъпчене на презумцията за непорочност. Обвиненията на Радев са отправени в частност към основния прокурор Иван Гешев. Президентът прикани за оставките на кабинета и държавния обвинител.

Тези претенции бяха повторени в хор от хиляди стачкуващи, които към този момент няколко дни заливат улиците на българската столица и градове в цялата страна. Чуват се крясъци “Мафия!” и “Оставка!”. Протестиращите осъждат остро всеобхватната корупция и олигархия, която е компрометирала политическата и правосъдната система.

Премиерът Бойко Борисов, който е на власт от 2009 година отхвърля да подаде оставка все още. Според него в абсурда са забъркани и от опозиционната партия Българска социалистическа партия издигнала кандидатурата на президента. Борисов възприема себе си като единственият, който е кадърен да резервира стабилността в страната, която все още е с най-лошите стопански индикатори.

Това не е първото антикорупционно предизвикателство. Но допустимо ли е обстановката да се промени и Бойко Борисов да бъде свален?

Превод: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР