В продължение на милиони години хората са се научили да

...
В продължение на милиони години хората са се научили да
Коментари Харесай

Странни медицински състояния, за които почти никой не е чувал

В продължение на милиони години хората са се научили да разпознават и лекуват доста заболявания, даже и тези, които в началото са изглеждали съдбовни. Въпреки, че има доста известни болести, някои странни признаци към момента озадачават лекарите. Днес ще споменем за 10 странни медицински положения, за които може би в никакъв случай не сте чували.

Принципът на „ бръсначът на Оккам “ е идея, която се употребява за оптимално решение на проблеми. Същността на метода е да се изберат за верни най-простите от всички решения. В региона на медицината същността на правилото е, че „ в случай че чуете тътен на копита, то това най-вероятно е кон, а не зебра. “ Затова съгласно признаците, лекарите избират най-вероятните диагнози. Например при недоволства от главоболие и сензитивност към светлина и тон, най-вероятно това е мигрена. Въпреки, че постоянно може да има изненади.  Ето някои от тях:

Извратен вкус


Извратен вкус е положение, при което човек вместо обичайните храни, съдържащи витамини, микроелементи и минерали, яде пръст, багра, дърво, пари или хартия. Когато се употребяват такава храна, има риск от пострадване на вътрешните органи, отравяния и недохранване. Този синдром се среща в детска възраст и продължава не повече от година. Ако децата имат психологични проблеми, тогава болестта може да продължи по-дълго. Лекува се съгласно повода за появяването му – дефицити в организма, контузии на главата, енцефалити, шизофрения, биполярни психологични разтройства и други.

Синдром на Алиса в страната на чудесата


Синдромът е заболяване, при което мозъкът възприема накриво близките обекти. Човек, измъчен от това заболяване има вяра, че предмети и хора се свиват или порастват до великански размери тъкмо пред очите му. Той може също да страда от тактилни и слухови халюцинации. Такъв синдром може да се развие при хора дълготрайно страдащи от мигрена и епилепсия.  

Синдром на непознатата ръка

Синдромът на непознатата ръка е заболяване, обвързвано с психологични разстройства. Човек възприема едната или двете ръце, като непознати елементи от тялото му, имащи собствен живот. Причината за това заболяване може да бъде резултат от интервенция в мозъка или епилепсия, когато връзките сред двете полукълба на мозъка са прекратени и индивидът не е в положение да управлява придвижванията на ръцете. Хората, които са претърпели такова положение настояват, че едната или даже двете ръце не им се подчинявали.

Вродена безмилостност към болежка


Хората, които имат синдром на вродена безмилостност към болежка, не усещат безусловно никаква болежка. И не си мислете, че това е подарък от ориста, тъй като болката въпреки неприятна е потребна. Когато нещо не е наред, мозъкът изпраща сигнали до избрани места в тялото. Така индивидът се защищава от рискове, да вземем за пример дърпа ръката си, с цел да не се изгори. Ако човек има синдром на безмилостност към болежка, следствията могат да бъдат съдбовни. Такива хора би трябвало непрестанно да се следят с цел да са сигурни, че нищо не заплашва здравето им: фрактури, кървене и други

Алергия към вода

При алергия към вода, при контакт с нея се появява обрив или мехури по кожата. Ако човек с такава болест се измие, обривът може да продължи до два часа. По принцип, това заболяване визира най-вече дами и то в юношеството. Няма лекуване, само че използването на антихистаминови, стероидни медикаменти улеснява протичането на болестта.

Син д ром на Котард  

Синдромът  е психологично разстройство, по време на което човек има вяра, че е мъртъв. Тази заблуда е толкоз мощна, че кожата и меките тъкани могат да стартират да умират и да кървят, а органите – да откажат. Заболяването поражда заради увреждане на избрани сектори от мозъка. Няма лекуване, макар че се предписват антидепресанти и шокова терапия.

Прогресивна осифицираща фибродисплазия (ФОП)

Това заболяване трансформира меките тъкани на тялото (сухожилията, сухожилията и хрущялите) в костната тъкан. Тъй като меките тъкани се втвърдяват, човек не може да се движи. Този развой стартира най-вече в детска възраст от региона на шията и постепенно се спуска надолу. За човек става мъчно да диша, той се трансформира в жива скулптура. Такива пациенти нормално не живеят до 40 години.

Синдром Клайн — Левин  

Заболяването е наричано още Синдром на Спящата хубавица. То е обвързвано с нарушаване на съня. Хората, страдащи от това заболяване, могат да спят 21 часа дневно. Синдромът се демонстрира единствено спорадично. Въпреки името, заболяването се среща най-много при мъжете, които са 70% от всички с този синдром. Коренът на казуса се крие в дисфункцията на хипоталамуса. Това е много рядко заболяване – 1 човек на 1 милион души страда от него. След първата демонстрация признакът може да се появи още веднъж след 8-13 години.

Фатално фамилно бодърствуване

Фаталнато фамилно бодърствуване е друго нарушаване на съня. То съставлява невродегенеративно разстройство, причинено  от повреден протеин, и се дължи на генетична разновидност. Първите признаци се демонстрират на междинна възраст, като леко бодърствуване, което прогресивно се усилва до цялостна липса на сън. Няма лекуване. Смъртта на пациента може да настъпи след 12-16 месеца.

Хиперексплексия

Хиперексплексия е болест, за която никой не е чувал. Синдромът се основава на рефлекса на Моро. Причината за болестта е незнайна, само че се смята, че тя е породена от психологично разстройство. Страдащият е елементарно страхлив, неведнъж повтаря думи или изречения като папагал, копира държанието на човек, който е наоколо, и извършва командите „ бягай “, „ скочи “ и „ удари “. Болестта се демонстрира при юношите и с възрастта признаците отшумяват.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР