В продължение на милиарди години Сатурн е съществувал без емблематичните

...
В продължение на милиарди години Сатурн е съществувал без емблематичните
Коментари Харесай

Сатурн е съществувал милиарди години без пръстените си

В продължение на милиарди години Сатурн е съществувал без емблематичните си пръстени. Констатацията е на италиански учени. След детайлно изследване на данни от галактическия уред " Касини ", те открили, че до момента сме имали неверна визия за шестата планета от Слънчевата система.

Много по-млади и доста по-леки - пръстените на Сатурн са се образували преди близо 100 милиона години, считат италианските учени. Досега се предполагаше, че са се формирали съвсем със зараждането на планетата - преди 4 милиарда и половина години. 

Диаметърът му е към 282 000 километра. Пръстените се състоят от 99% лед и 1% силикатни частици от междупланетните парчета. Те светят много блестящо, което съгласно италианските учени потвърждава, че са млади формирания. Масата на пръстени се оказа 45% по-малка от досегашните калкулации.

" Касини " беше изстрелян пред 1997 година. Седем години по-късно той навлезе в орбитата на Сатурн. Преди две години задачата на апарата приключи - с следеното му изгаряне в атмосферата на 6-ата планета от Слънчевата система./ Българска национална телевизия

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР