В продължение на месеци учени разследваха мистериозен звук, който се

...
В продължение на месеци учени разследваха мистериозен звук, който се
Коментари Харесай

От къде идва мистериозно бучене по цялата земя?

В продължение на месеци учени проверяваха тайнствен тон, който се чува на доста места на планетата, и най-сетне откриха източника му. Обяснението е посочено в ново проучване на сеизмолози, оповестено тази седмица в сп. “Nature Geoscience”.

През май и юни на 2018 година била записана доста огромна сеизмична интензивност по целия свят, която довела до необяснимо бумтене през ноември. Някои от сигналите продължавали по 20 минути и повече, оповестява CNN. Необикновено огромното количество земетресения отвело учените към Майот - един от островите в Коморския архипелаг, ситуиран сред Африка и Мадагаскар. По време на проучването били засечени 7000 тектонични труса, които се случват, когато тектоничните плочи се приплъзват една върху друга.

Люлеенето се предизвиква от налягането, което кара плочите да се движат. Най-силното от записаните трусове било от 5,9 през май 2018 година Били регистрирани също така и 407 сеизмични сигнали с доста дълъг интервал (VLPs), които са хармонични и ниски и припомнят на звука на огромна камбана. Понякога те не престават 20 и даже 30 минути и могат да бъдат чути на стотици благи. Земетресенията и сигналите били проследени и се схванало, че идват от зона на към 35 км от източния бряг на остров Майот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР