В продължение на месеци международните медии акцентират върху усилията на

...
В продължение на месеци международните медии акцентират върху усилията на
Коментари Харесай

Китай с изненадваща позиция относно дедоларизацията

В продължение на месеци интернационалните медии подчертават върху напъните на Китай да разпространява валутата си като кандидат да размени щатския $ като съществена аварийна валута в света.

Различни медии като NPR, The Washington Post и Insider оповестяват постоянно за възходящото значение на китайския юан, като допускат, че той може да оспори господстващото състояние на $.

Много от апелите за дедоларизация идват от нововъзникващите страни, в това число Русия и Бразилия, някои от които са изправени пред западни наказания.

Макар че Китай желае по-широко интернационално потребление на юана, страната не се е застъпвала категорично за незабавна подмяна на $ с юана. Президентът Си Дзинпин е подчертавал интернационализацията на юана, само че не е споменавал за блян към доминация.

Макар че Китай може да не е удовлетворен от американското владичество – в международната политика, просвета или финансова система – Пекин надалеч не се застъпва намерено за това китайската валута, да размени неотложно зелените пари.

Си Дзинпин акцентира интернационализацията на юана, само че не загатва за доминация

Китайската комунистическа партия организира своя конгрес на всеки пет години. На последния конгрес през октомври 2022 година президентът Си Дзинпин посочи визията си за Китай, който е стопански самостоятелен и изолиран от външни разтърсвания. Анализаторите нарекоха тази визия “ “.

Този блян на страната да се трансформира в “ ” се форсира, откакто предходната година други страни удариха Русия с огромни наказания.

, съобщи Си на срещата през октомври.

През април Си още веднъж повдигна въпроса за задачата на Китай за интернационализация на юана в списание “ “, списание на Китайската комунистическа партия. Тогава Си съобщи, че Китай се ангажира да предизвиква интернационализацията на юана “ “.

Но въпреки че Китай желае юанът да играе по-значима интернационална роля, страната не желае безусловно юанът да бъде преобладаващата международна аварийна валута. Според мнозина Китай даже не е подготвен за цялостно отделяне от $. Ключовите провокации пред страната включват нежеланието на Пекин да отвори финансовите си сметки или да има недостиг.

Двама анализатори наскоро споделиха че не са виждали Пекин да приканва категорично юана да размени $ като преобладаваща аварийна валута, като вместо това езикът приканва за подтик в “ ” и “ “.

Въпреки това, даже и с увеличението на потреблението на юана за световни транзакции, той към момента е задминат от зелените пари – и еврото. На щатския $ и еврото се падат надлежно 43% и 32% от заплащанията, по данни на SWIFT.

Източник:

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР