В продължение на хиляди години хората гледат на златото като

...
В продължение на хиляди години хората гледат на златото като
Коментари Харесай

6 неща, които трябва да знаете преди да инвестирате в злато

В продължение на хиляди години хората гледат на златото като на инвестиция и като на средство за предпазване на цената. Сега, в изискванията на здравна пандемия и дълбока рецесия, пред която е изправена международната стопанска система, от ден на ден стартират да обмислят златото като капиталова опция и средство за опазване на спестяванията си (антиинфлационен инструмент).

Традиционно, когато стопанската система е в рецесия и фондовата борса е нестабилна, доста вложители стартират да се питат: " Добра инвестиция ли е златото? " и " Трябва ли да влагам в злато? "

Ако и вие си задавате същия въпрос, то има някои неща, с които наложително би трябвало да се запознаете, преди да прибегнете към " жълтия метал ". Проверете два пъти задачите си и дълготрайната си капиталова тактика и се уверете, че златото се вписва по подобаващ метод във вашето портфолио.

Преди да инвестирате, значимо е да разберете по какъв начин работи системата. Както всяка инвестиция, вие рискувате да загубите с покупката на злато - и този риск се усилва, в случай че не сте задоволително осведомени с метода на действие на " златната инвестиция ".

Ето и шест неща, които е добре да имате поради, преди евентуална инвестиция в злато:

Акциите на златодобивните компании не са едно и също нещо като физическото злато

Някои вложители обичат да влагат в акции на златодобивни компании, тъй като оферират индиректно излагане към цената на метала. Важно е обаче да се означи, че в действителност инвестирате в акции, а не в фактически физическо злато си има своите специфики. Когато инвестирате в златодобивна компания, в действителност вие не инвестирате в самото злато. Макар да има корелация сред цената на златото и резултатите на златодобивните компании има и доста фактори, които ги раздалечават.

Златните документи са уязвими от измами

" Хартиено злато " или златни документи могат да създадат целия капиталов развой малко по-опростен. Разберете обаче, че когато инвестирате в златен документ, в действителност не виждате и не държите златото. Смятате, че го имате, само че единственото ви доказателство е хартия. По време на стопански спад измамите са постоянно срещано събитие. Внимавайте за тези, които настояват, че продават хартиено злато през това време, изключително в случай че наподобяват относително нови на сцената. Ако решите да инвестирате в златни документи, значимо е да ревизирате брокера. Уверете се, че те са надеждни. С хартиеното злато има късмет една безскрупулна компания да продаде едно и също злато няколко пъти.

Имате потребност от безвредно място за предпазване на физическо злато

Ако питате: " Трябва ли да влагам в злато? " би трябвало да помислите какво ще извършите с действителния физически актив. Когато инвестирате във физическо злато, в това число монети и кюлчета, се нуждаете от несъмнено място, с цел да го пазите и съхранявате. Ако предпочитате сами да управлявате съхранението, купете мощен, благонадежден сейф за вашето злато. Ако не можете да го съхранявате в лични пространства, можете да употребявате сейф в локална банка или кредитен съюз. Възможно е също да платите за предпазване в уреди, предопределени за предпазване на огромни количества злато. Ако обаче съхранявате златото си физически, би трябвало да сте подготвени да платите такса, намалявайки общите си евентуални облаги.

Златните кюлчета и златните монети са разнообразни

Инвестирате във физическо злато, най-вероятно ще избирате сред златни кюлчета и златни монети. Разберете, че при сертифицираните монети, въпреки че наличието на злато и финността имат значение, тяхната необичайност също е фактор. Определено един по-добър вид е да получите сертифицирани монети, които са били доказани въпреки това. Тъй като цената им се основава на тяхната необичайност, те могат да бъдат сходни с предметите на колекционерите.

Така че, даже в случай че златните кюлчета изгубят стойност, заради спад на спот цената на златото, вашите сертифицирани златни монети могат да запазят цената си - или даже да я усилят с времето. Преди да решите да инвестирате в кюлчета или монети, разберете по какъв начин работи всеки от тези активи и подобаващ ли е за вашите капиталови цели.

Може да платите награда, когато купувате злато

Когато купувате злато, не плащате единствено посочената цена. Понякога плащате награда. В резултат на това вашите облаги не се осъществят, до момента в който не преодолеете наградата, която сте платили. Плюс това, в случай че плащате да съхранявате златото си, тези разноски, добавени към наградата, могат да понижат облагите ви. Преди да решите дали златото е добра инвестиция, уверете се, че разбирате разноските, от наградата до складирането.

Потребителите, които желаят да купуват златни монети, нормално би трябвало да заплащат повече от цените за унция, котирани на финансовите пазари в Лондон и Ню Йорк. Тази награда обаче е скочила все още до 135 $, повече от утрояване от преди два месеца, съобщи Робърт Хигинс, основен изпълнителен шеф на Argent Asset Group LLC в Уилмингтън, щата Делауеър.

" Никога до момента не сме виждали сходна награда за американските златни орли по отношение на цената на златото ", споделя Хигинс в изявление, като се базира на известната американска монета, постоянно желана от вложителите във физическо злато.

Премията се ускорява от блокирането, обвързвано с ковид, което докара до стесняване на предлагането на монети и питейни заведения, налични за разпространяване по целия свят. В същото време статутът на кюлчетата като леговище примамва вложителите, разтърсени от международния пазар и икономическите разтърсвания.

Златото не постоянно се движи назад на щатския $

Една от аргументите доста хора да гледат на златото като на добра инвестиция е като хеджиране против риск или против инфлация. Много вложители го харесват, защото има капацитет да бъде метод за опазване на стойност, когато акциите се срутен или стопанските системи изпаднат в криза.

Често златото се движи назад по отношение на американския $, което също го прави привлекателно. Въпреки това златото не постоянно се държи по този начин, както вложителите чакат. Понякога то се движи в унисон с $, а постоянно в моменти на рецесии не нараства. И въпреки златото да наподобява като прелъстителен актив за отбрана от рецесии, сривове, или инфлация, добре е да сте наясно, че то не постоянно извършва предстоящите от него функционалности. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР