В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките

...
В продължение на години заслугата за невероятното откритие на останките
Коментари Харесай

Откривателят на Титаник разкри голяма тайна, търсенето на кораба било прикритие за пред руснаците

В продължение на години заслугата за невероятното изобретение на останките на „ Титаник “ на дъното на океана през 1985 година беше отдавана на напъните на учените. Но това се оказа илюзия, оповестява „ Си Ен Ен ”.

Добре знае се, че откривателят на печално известния транспортен съд от началото на 20 вес е Робърт Балард. Сега – в изявление за американската телевизия споделя, че заслугата за откритието му обаче е на военните. Оказва се, че цялото търсене на „ Титаник ” е било прикритие за секретна задача, а задачата, сложена пред него е била издирването на две потънали американски нуклеарни подводници. А повода да опише чак в този момент историята е, че тя към този момент не попада в графата „ класифицирана информация “, както е било до момента.

„ Те не желаеха светът да знае за това, по тази причина аз трябваше да измисля история за прикритие “, разгласи Балард.

Истинската история за случилото се в този момент е част от експозиция в „ Националния географски музей “ във Вашингтон, която ще бъде отворена до края на годината.

Балард е бил пълководец в американския флот и академик в Океанографския институт „ Уудс хол “. Флотът му предложил средства и опция за издирването на „ Титаник “, само че единствено при изискване, че първо потърси нуклеарните подводници „ Трешър ” и „ Скорпион “, потънали през 60-те години на предишния век.

„ Знаехме къде са подводниците “, споделя Балард.

„ Това, което военните желаеха от мен, беше да отида до там, без да разрешавам на руснаците да ме последват, тъй като те се интересуваха от нуклеарните оръжия, които бяха на „ Скорпион “. Трябваше да ревизира и какъв е резултатът, който оказват нуклеарните реактори върху околната среда. Издирването на „ Титаник “ послужи като идеално прикритие и пресата не разбра нищо, за това какво в действителност правех “, добавя той.

Когато екипът му завършва с изследването на нуклеарните подводници „ Трешър ” и „ Скорпион “ остават едвам 12 дни до края на пътуването им – време, през което могат да потърсят „ Титаник ”.

Известният транспортен съд, потопен след конфликт с айсберг по време на първото си корабоплаване, е открит на дъното на Северния Атлантически океан на дълбочина от 3795 метра.

„ Когато открихме „ Титаник “ естествено бяхме разчувствани, защото не беше лесна задача. Ние успяхме “, спомня си Балард.

Известното изобретение притегля голямо медийно внимание, само че същинската задача на експедицията остава в сянка. В публикация на „ Ню Йорк таймс “ няколко дни след оповестяването на откритието се съдържа серия от „ отводи от коментар “ на публични лица на въпроси, загатващи за намесата на военните.

Говорителят на флота по това време капитан Брент Бейкър декларира, че единствената цел на експедицията е била да се тества океанографската система, а учените отхвърлят намесата на военните по какъвто и да било метод. „ Нямаше нищо класифицирано “, декларира доктор Робърт Спиндел, ръководителят на инженерния департамент на „ Уудс хол “, пред „ Таймс “.

„ Това не е по този начин “, признава Балард и добавя: „ Това не беше и единствената ни задача “.

„ Не мога да приказвам за другите си задачи с флота. Те към момента са класифицирани “, безапелационен е той./ Канал 3

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР