Wells Fargo е надценил близо 11 000 инвестиционни сметки с консултантски такси, твърди SEC

...
В продължение на години Wells Fargo е надценявала почти 11
Коментари Харесай

В продължение на години Wells Fargo е надценявала почти 11 000 сметки за инвестиционни консултации за около 27 милиона долара такси, твърдят федералните регулатори в петък.

Комисията по ценните книжа и борсите заяви, че таксите на Wells Fargo са прекомерни.

Wells Fargo се съгласи да плати гражданска санкция от 35 милиона долара, за да уреди въпроса, без да признава или отрича обвиненията на SEC.

Агенцията каза, че Wells Fargo също е платила на притежателите на сметки около 40 милиона долара - включително лихви - за възстановяване на клиенти, които са били надценени.

Според SEC прекомерните такси са възникнали, когато определени финансови съветници на Wells Fargo и такива от фирми, които банката е придобила след това, са се съгласили да намалят стандартните такси за консултации за определени клиенти. Въпреки това SEC установи, че служителите, обработващи сметки в Wells Fargo и фирмите-предшественици, понякога не успяват да въведат намалените ставки за консултантски такси в системите за таксуване.

Регулаторите казаха, че Wells Fargo не е използвала системи за съответствие, предназначени да гарантират, че системите за таксуване съдържат точни данни и не са наблюдавали ефективно, че банката не е надценявала клиентите. SEC също така каза, че Wells Fargo е надценил някои клиенти, които са отворили сметки преди 2014 г. до края на 2022 г.

САН БРУНО , КАЛИФОРНИЯ – 8 АВГУСТ: Клиентите на Wells Fargo използват банкомата в банков клон на 8 август 2023 г. в Сан Бруно, Калифорния. Комисията по ценните книжа и борсите глоби Wells Fargo и няколко други банки с над 500 милиона долара за използване на приложения за частни съобщения, за да обсъждат бизнеса на компанията, без да водят записи. Wells Fargo получи най-голямата глоба от 200 милиона долара. (Снимка от Джъстин Съливан/Гети изображения) САН БРУНО, КАЛИФОРНИЯ – 8 АВГУСТ: Клиентите на Wells Fargo използват банкомата в банков клон на 8 август 2023 г. в Сан Бруно, Калифорния. Комисията по ценните книжа и борсите глоби Wells Fargo и няколко други банки с над 500 милиона долара за използване на приложения за частни съобщения, за да обсъждат бизнеса на компанията, без да водят записи. Wells Fargo получи най-голямата глоба от 200 милиона долара. (Снимка от Джъстин Съливан/Гети изображения) Джъстин Съливан/Гети изображения

„Днешното правоприлагащо действие подчертава необходимостта фирмите, които развиват бизнеса си чрез придобиване, да гарантират, че растежът им не е за сметка на защитата на клиентите“, каза Гурбир Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC, в изявление.

Wells Fargo Advisors, една от най-големите брокерски фирми в страната, проследява своята история назад до AG Edwards, която се сля с Wachovia през 2007 г. След това Wells Fargo придоби Wachovia по време на Голямата рецесия.

Говорителят на Wells Fargo Каролин Шиперски каза, че Wells Fargo Advisors са извършили „задълбочен преглед“ на сметките и са възстановили напълно разходите на засегнатите клиенти.

„Имаме удоволствието да разрешим този въпрос“, каза говорителят на Wells Fargo. „Процесът, който причини този проблем, беше коригиран преди почти десетилетие.“

Споразумението на SEC е само последното в дълга поредица от проблеми за Wells Fargo.

В края на миналата година федералните регулатори глобиха Wells Fargo с рекордните 1,7 милиарда долара за „широко разпространено лошо управление“ в продължение на няколко години, което навреди на повече от 16 милиона потребителски сметки.

Съвсем наскоро Wells Fargo беше засегнат от проблеми, включително един тази седмица, който наруши способността на клиентите да прехвърлят средства и да използват своите банкомати. По-рано този месец технически проблем накара директните депозити на някои клиенти да изчезнат от банковите им сметки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР