В продължение на години много ИТ компании по света работят

...
В продължение на години много ИТ компании по света работят
Коментари Харесай

Квантовите компютри се доближават все повече до реалността

В продължение на години доста ИТ компании по света работят по квантовите компютри. Те са считани за идната епоха в света на технологиите, но… в случай че са вероятни. Дълго време работата по квантовите компютри имаше за цел просто да открие дали тези устройства са постижими, или са единствено доктрина.

През последните две - три години обаче всичко се промени. ИТ колосите, които създават квантови компютри, реализираха забележителен прогрес. А единствено през последния към месец имаше няколко основни достижения, които демонстрират, че промишлеността към този момент не се пита дали квантовите компютри са единствено доктрина, а се състезава кой пръв ще пусне такава машина.

Защо квантовият компютър е значим

Квантовите компютри ще бъдат доста по-мощни и бързи от всички досегашни обичайни компютри. Те работят на различен принцип и вместо транзистори, имат така наречен кюбити. Докато обичайният транзистор може да е единствено „ нула “ или „ единица “, кюбитът може да е и двете по едно и също време. Това значи, че той може да прави голям брой интервенции за доста по-кратко време. Колкото повече кюбити, толкоз по-бърза обработка на информацията.

За разлика от транзисторите, кюбитите могат да се „ сплитат “ и сплотяват. По този метод получават още благоприятни условия да по-бързи и прецизни калкулации, само че и опасности. Тези детайли са доста деликатни и елементарно се въздействат от околната среда. Освен това би трябвало да работят на доста ниска температура. Ако изискванията не са идеални, позволяват неточности в изчисленията.

Част от тези неточности са неизбежни и се компенсират със програмен продукт. Но въпреки всичко, колкото по-малко са грешките – толкоз по-добре. Но пък колкото повече са кюбитите – толкоз повече са грешките, а с цел да може един квантов компютър да е с задоволителна мощност за действително приложение, те би трябвало да са хиляди и даже милиони. За момента се счита, че най-мощният квантов компютър е на IBM и има едвам 433 кюбита.

Истинското квантово съревнование

Има голям брой разнообразни способи за превъзмогване на главните провокации и постигане на така наречен квантово предимство или Q-Day. Това е моментът, когато квантовите компютри ще надминат по продуктивност най-мощните обичайни суперкомпютри. Именно в тази ниша е и същинското квантово съревнование сега. Компаниите се надпреварват да разработят метод, който да разреши бързото увеличение на кюбитите и опазване на точността на изчисленията.

През юни т.г. Microsoft разгласи, че е напът да сътвори първиянадежден квантов компютър, който да може да се употребява в практиката. Компанията чака той да бъде реалност в границите на това десетилетие. Тя ще реализира това посредством съчетание на няколко метода. Първият е потребление на така наречен логичен кюбити. Това е сливане на голям брой физически кюбит да работят като един. Колкото по-стабилен е кюбитът, толкоз по-лесно могат да се прибавят още и да се усилва техният брой. А обединяването на физически кюбити в логичен понижава риска от неточност.

На хартия наподобява елементарно, само че целият развой изисква доста характерна работа както на хардуерно равнище, по този начин и на софтуерно. Microsoft има проект от няколко точки, който да изведе компанията до стремежи квантов компютър. Първата стъпка от него е реализирана. Предстои завършване на втората – хардуерно предпазен кюбит. Той ще е по-малък от 10 микрона и 1 млн. от тях ще могат да се слагат на повърхност, колкото е чипът на банкова карта. Така квантовият компютър ще може да е в един модул и да е с практични размери.

След това предстоят няколко стъпки на последователно гарантиране на качеството на кюбитите, построяването на мултикюбит система и по-късно на устойчива квантова система. Когато всичко това е готово, последната фаза е изработката и на квантов суперкомпютър. Според Microsoft главните компликации към този момент са преодолени и остават още малко провокации, след които работата ще може да се форсира.

Гугъл също работи по собствен квантов компютър, като неотдавна ScienceAlert заяви, че той може и да е достигнал квантово предимство. Причината е, че в някои калкулации към този момент е по-бърз от най-мощния суперкомпютър в света – Frontier. Според неотдавнашен разбор на Googleнейният квантов компютър Sycamore е с… 47 години по-бърз от Frontier. Иначе казано, Sycamore може да пресметна даденa комплицирана задача за няколко секунди, до момента в който на Frontier ще са нужни 47 години за същата.

Според Гугъл това е явен знак за квантово предимство, само че не всички мислят по този начин. Има разнообразни разбирания за действителния лимит какво е квантово предимство, както и разнородни способи на пресмятане. Според някоитакова предимство може да бъде достигнато, когато квантовият компютър се употребява за еквивалентни действия в всекидневието. А множеството квантови системи сега не могат това и се нуждаят от специфичен програмен продукт и преконвертиране на данни и калкулации.

Затова е ясно, че е нужна още работа, до момента в който има квантов компютър, който да не провокира разногласия и да е изрично „ надминаващ “ останалите. Индустрията наподобява е единомислеща, че е на прав път и е въпрос на време да се случи. Ако преди имаше съмнения дали ще успее да сътвори квантов компютър, то в този момент единствените въпроси са по кое време и кой ще е пръв.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР