В продължение на година учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан

...
В продължение на година учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан
Коментари Харесай

Голям пробив! Учените разшифроваха текста на един от древните свитъци от Мъртво море

В продължение на година учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан Дов от Университета в Хайфа изследвали 60 фрагмента от свитъка, с цел да могат да го възстановят и разчетат. Те съумели да открият, че ръкописът съдържат информация за неповторим календар, в който има 364 дни. Също по този начин, съгласно догатките, създателите на ръкописите може да са били членове на сектата на есеите, които са живели в юдейската пустиня. От ръкописа учените са съумели да научат повече за календара, който употребила сектата, както и наименованието на специфичните празници, които не са упоменати в Библията: Ден на виното, Ден на маслото, които се чествали като продължение на празника на първата годишна продукция от пшеница. Празнуването на празника на пшеницата е 50 дни след началото на първата Великденска събота. След това следва празникът на маслото.



Също по този начин, в ръкописите е видян и почерка на втори човек, който е добавял изчезналите дати към календара. За да разшифроват написаното, учените употребявали бележките към ръкописа, които вторият пишещ е правил на мястото на авторските пропуски.



Свитъците от Мъртво море са открити за първи път през 1947 година в Кумранските пещери на брега на Мъртво море. От този миг са открити 900 фрагмента, писани от антична юдейска фракция. Те са написани на древноеврейски и арамейски език. Тези свитъци са наричани ​​най-старото оживяло копие на Библията, защото забележителна част от ръкописите са древен текстове.



Освен това, в ръкописите има мемоари за ежедневния битов живот. Например за празниците на членовете на фракция, които са живели по 364-дневен календар.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР