В продължение на година и половина всички браншови организации от

...
В продължение на година и половина всички браншови организации от
Коментари Харесай

Търговците се готвят за нов протест срещу наредба Н-18 на НАП

В продължение на година и половина всички браншови организации от нашия, от дребния, от междинния бизнес, и от едрия, дружно и по настрана, водихме договаряния с Национална агенция за приходите, по отношение на текстовете в наредбата. Не успяхме да реализираме консенсус. В разследване на това взехме решение да създадем митинг. Това сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че търговците от браншовите организации, както и от дребния и междинен бизнес се готвят сряда за митинг. Като добави, че ще има и нови протестни действия- затваряне на търговски обекти.

Припомняме, че на 25 януари към 36 града на страната притежатели и чиновници в заведения за хранене, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки.

Символичният митинг е поради разпоредба Н-18, която задължава притежателите на обекти да прибавят специфичен модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до персоналните данни на всички от личния състав и до рецептурните бумаги, които постоянно са фирмена загадка. Новите правила би трябвало да влязат в действие от 31 януари.

Алибегов разяснява, че от браншовите организации са били за наредбата за регулация на браншовете и за изсветляване на бизнеса. Той добави, че от браншовите организации, желаят да се махнат някои противоречиви текстове. Като посочи, че не е проблем бизнеса да е обвързван с Национална агенция за приходите. СУПТО, казусът е, че посредством тази софтуерна програма-СУПТО, Национална агенция за приходите ще има по-голям надзор, обвързван с поверителната информация на компанията.

Като съобщи, че от браншовите организации желаят Национална агенция за приходите да се ограничи във фискализацията, а не да следи целия бизнес. Не е нужно една организация да съхранява толкоз доста данни, още повече такива, каквито не са свързани с фискализацията, добави той. Също по този начин посочи, че за този програмен продукт ще би трябвало да бъде заплатен от притежателите на бизнеса.

Алибегов добави, че към момента не е ясно какъв брой тъкмо ще коства този програмен продукт, с цел да се преработи, да се нагоди и да се преинсталира отначало. До момента са дадени 300 млн. лева за касови апарати.

" За дребния бизнес ще има спомагателни такси и месечни абонаменти, които до момента те не са имали ", разясни Алибегов.

По думите му 500 хиляди работят в ресторантьорския и хотелския отрасъл, а наранени от разпоредба 18 са целият дребен и междинен бизнес, което прави близо 90% от стопанската система, а заетостта е 70%

Според него, вкарвайки Данък добавена стойност това ще балансира нещата. По думите му, ние сме единствената страна в Европа, която има такава ставка на Данък добавена стойност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР