В продължение на две десетилетия Турция развива много силна физическа

...
В продължение на две десетилетия Турция развива много силна физическа
Коментари Харесай

„Сабах“: Уникалните предимства на Турция като регионален газов хъб

В продължение на две десетилетия Турция развива доста мощна физическа инфраструктура, като в същото време усилва вноса от разнообразни снабдители.

За да извърши изцяло задачата си да се откри като районен газов хъб, следва да се подсигурява и по-нататъшна либерализация, бистрота на пазара и предвидимост.

Укрепването на физическата инфраструктура за природен газ и разрастващият се пазар на газ през последните две десетилетия направиха Турция привлекателна дестинация за производителите и потребителите на газ. Нарастващото значение на Турция в районната търговия с газ е провокирало полемики по отношение на капацитета на страната да се трансформира в център за търговия с газ. Експерти и представители на бранша считат, че Турция има доста неповторимо преимущество, с цел да сътвори център за търговия с газ, потвърждавайки, че това ще сътвори печеливши благоприятни условия както за страната, по този начин и за експортьорите и вносителите.

Високото търсене от страна на европейските вносители, вероятността за доходоносна ценова конкуренция, голям брой снабдители и географска непосредственост до Югоизточна Европа и Централна Европа могат да бъдат систематизирани като най-важните преимущества, заради които Турция би трябвало да стане районен газов хъб.

В допълнение към постоянно подчертаваните качества на турския пазар, специалистите обръщат внимание и на нужните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати, в това число по-нататъшна либерализация на пазара посредством понижаване на каузи на лицензиите за импорт на държавната петролна тръбопроводна корпорация (BOTAŞ), повече потенциал за предпазване, договаряне на договорни условия с експортьорите на газопроводи, обезпечаване на бистрота и предсказуемост на пазара и въвеждане на нужните регламенти за стимулиране на ръководството посредством регулаторния орган за енергийния пазар (EMRA).

В скорошен отчет, озаглавен “Липсващата част от упоритостите на Турция за газов хъб “, показан от партньора-основател на консултантската компания MNCM Керем Топуз бяха показани многостранните изгоди от превръщането на Турция в газов хъб.

“Укрепването на енергийната сигурност, подобряването на енергийната успеваемост, намаляването на чувствителността към съмненията на цените индексираните към петрола цени на газа,, високата добавена стойност и опциите за работа ще бъдат единствено част от изгодите от газов хъб в Турция ”, сподели Топуз в презентацията си.

Той акцентира, че европейските страни могат да се възползват доста от газов хъб в Турция, защото прогнозите за увеличение на равнищата на импорт на газ от плануват нарастване, а добре функциониращият газов хъб естествено ще помогне за конкуренцията на газовия пазар.

В по-нататъшното създаване на преимуществата от турския газов търговски център за доставчиците и потребителските пазари, Топуз уточни европейските опасения за мощна взаимозависимост от съветския газ. Той категорично означи, че търговията по транспарантен механизъм на хъба ще понижи потреблението на газ като политически лост.

“Ако съветският газ, дружно с газа от други страни-доставчици, се търгува в комерсиална мрежа в хъб с транспарантно действие, опасенията за потреблението на газа като геополитически лост доста понижават, защото нито една страна не може да управлява комерсиалните интервенции на центъра. Хъбът изисква всички страни снабдители да действат като търговски субекти, а не като държавни участници ”, означи Топуз.

По-прозрачен, конкурентен пазар
Някои от дълготрайните газови контракти на Турция ще изтекат през 2021 година, а количеството вносен газ, планувано в тези контракти, възлиза на 15,6 милиарда куб. м, което подхожда на близо 30% от годишното ползване на газ.

Тъй като страната договаря за подновяването на тези газови контракти, тя търси премахване на някои строго обвързващи условия. Вносителите от частния бранш също чакат, че BOTAŞ може да трансферира някои от своите лицензи за импорт, защото пазарът се нуждае от либерализация, с цел да поддържа упоритостта за подсилване на газов хъб, стартиран от Енергийната фондова борса (EPİAŞ) през септември 2018 година с вероятност за обезпечаване на механизъм за дневна цена.

Въпреки че от началото на века са подхванати обилни стъпки за увеличение на каузи на частния бранш в търговията с газ, BOTAŞ към момента е главният собственик на газови контракти с 80%. Ето за какво специалисти от всяка платформа обърнаха внимание на нуждата от обособяване на договорите От ВОТАŞ.

„ Отделяне на функционалностите на оператор на преносна система, вносител и търговец на едро на BOTAŞ са доста по-необходими стъпки от прибавянето на спомагателни инфраструктурни уреди за добре работещ газов търговски център “, сподели Топуз.

Отделянето на договорите на BOTAŞ ще помогне на Турция да обезпечи по-прозрачен и предвидим пазар във връзка с динамичността на цените.

„ Въпреки че съществуват механизми за установяване на цените на този транспарантен пазар, единствено ВОТАŞ има задоволително газ, има договорна еластичност и обслужва задоволително огромен портфейл, с цел да бъде забележителен състезател на този нов пазар. Поради това BOTAŞ има видимо въздействие върху цените на този пазар “, акцентира енергийният съветник Топуз.

В обръщението си на презентацията основният изпълнителен шеф на ENGIE в Турция Гьокалп Йозкьок също уточни мощната инфраструктура на Турция за природен газ.

“Турция би трябвало да предлага конкурентни цени и да подписва краткосрочни, гъвкави контракти. Това са значими детайли, с цел да може Турция да се трансформира в газов хъб. Механизмите за ценообразуване и предсказуемостта на пазара също би трябвало да бъдат в центъра на вниманието ”, сподели Йозкьок.

Бившият дипломат на Турция в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), Митхат Ренде, също акцентира, че мощната физическа инфраструктура на Турция дава на страната преимущество, когато става въпрос за конкуренцията с други страни от района, с цел да стане районна хъб. “Цените би трябвало да се образуват в изискванията на свободния пазар. Динамиката на пазара, предсказуемостта и прозрачността са от жизненоважно значение за Турция, с цел да реализира задачата си да стане районен газов хъб “, означи Ренде.

Въздействие на втечнения природен газ
Международният пазар на природен газ се развива отвън дълготрайните контракти за взимане или заплащане, които са свързани с цените на петрола и включват търговски ограничавания от клаузите за предназначение. Вместо това пазарът към този момент има краткосрочни контракти без клаузи за дестинация и ценообразуване, основаващи се на динамичността на предлагането и търсенето на природен газ, вместо на цените, свързани с нефта. Тази забележителна промяна се улеснява от увеличаващото се произвеждане и търговия с полутечен природен газ (ВПГ).

Тъй като Турция разполага с две плаващи единици за предпазване (ПЕС) в Измир и Хатай и два терминала за ВПГ, способни да трансфорат назад в газ ВПГ по 117 милиона кубични метра газ дневно, търговията с газ в страната става по-гъвкава с възходящата търговия на спот пазара.

Данните от EMRA демонстрират, че увеличаващият се импорт на ВПГ в Турция е съставлявал 22,5% от общо 50,3 милиарда куб. м. газ. Страната закупи към 11,32 милиарда куб. м. газ под формата на ВПГ предходната година, демонстрират данните. Освен това, цифрата значи, че зависимостта ѝ от индексиран по петрола газ, който се закупува на дълготрайна основа за взимане или заплащане, падна до 77,5% през 2018 година от предходното равнище от 88% през 2017 година.

Що се отнася до вноса на ВПГ, двата съществени доставчика на Турция са Алжир и Нигерия, които имат дълготрайни контракти с BOTAŞ. Покупките на газ на спот пазара през последното десетилетие показват по-променлив ход, като доближават най-високото равнище през 2017 година с 4,8 милиарда куб. м. Докато Катар се подрежда преди всичко в спот покупки с 1,5 милиарда куб. м., Съединени американски щати са на трето място, откакто са изнесли 767,5 млн. куб. м газ в Турция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР