В продължение на десетилетия река Амур разделя модерен Китай и

...
В продължение на десетилетия река Амур разделя модерен Китай и
Коментари Харесай

Китай и Русия тържествено градят мостове - в пряк и преносен смисъл

В продължение на десетилетия река Амур разделя съвременен Китай и Русия - водите ѝ минават през близо 1600 км от общо 4-те хиляди, които образуват границата сред двете страни. Едно нещо постоянно е липсвало над Амур - мост, по който да може да минават транспортни средства.

Сега, в подтекста на икономическата изолираност на Кремъл от Запада след нашествието в Украйна, това се трансформира.

В петък Пекин и Москва отпразнуваха откриването на нова връзка с фойерверки, а събралите се по крайбрежията на реката жители гледаха към гигантските екрани от двете страни на моста, от които приказваха високопоставени държавни чиновници, написа CNN.

Скоро се чака и втори мост да се появи на картата - този път с железопътна линия.

Преди това обаче по магистралния път минаха по осем товарни камиона в двете направления, като на всеки от тях бяха сложени знамената на страните. Дронове снимаха хореографията.

Китайските камиони пренасяха гуми и електроника, а съветските - соево масло и дървен материал, заяви Москва. И в случай че някой слага под въпрос символизма на опитите на Кремъл да покаже, че към момента разполага с търговски сътрудници и другари, съветският вицепремиер реши да акцентира на него:

" Мостът има особено алегорично значение в днешния разлъчен свят. Ще съставлява още една нишка от другарството сред народите на Русия и Китай, " сподели Юри Трутнев.

 Проектът коства 369 милиона $ и свързва градовете Хейхе и Благовесченск. Москва чака през моста годишно да минават по четири милиона тона артикули и два милиона души.

Очаква се това да ускори комерсиалната връзка сред Китай и Русия, която по този начин или другояче се чака да означи напредък. Кремъл гледа обезверено към Пекин като стопански сътрудник, посредством който да избегне рецесията. В същото време обаче остават въпроси за това какъв брой надалеч е подготвена да стигне азиатската страна в поддръжката си към ударената от наказания Москва.

И въпреки всичко моментът, в който мостът е открит, показва, че Китай има сериозен интерес от развиването на това партньорство. Празненствата се организират на фона на анти-коронавирус режима, за който е особено стягането на контрола по границите. Изграждат се телени огради към Мианмар, по граничните пунктове се организират строги инспекции, а жителите по севернокорейската граница даже са призовавани да затварят прозорците си, с цел да не дохвъри през тях вирусът.

Държавата е " подготвена да работи с Русия, за непрестанно развиване на съдействието посред ни, " сподели по време на събитието китайският вицепремиер Ху Чунхуа.

Двата моста са дългогодишни планове - този с железопътната линия стартира да се гради през 2014 година, а магистралният - през 2016 година Те се появяват като част от напъните до 2024 година търговията сред Русия и Китай да доближи потенциал от 200 милиарда $ - за 2021 година стокооборотът записа нов връх - цената му бе 146 милиарда $.

Някога крайбрежията на Амур бяха напрегнати и строго охранявани зони. През 1969 година там стартира спор за териториалното систематизиране сред млад комунистически Китай и Съветския съюз. Продължава до 90-те години на 20 век.

" Пекин постоянно е полагал старания за построяването на по-добра пристанищна инфраструктура, само че Москва до неотдавна се противопоставяше, защото се опасяваше да не стане прекомерно подвластна от Китай. Сега обаче няма избор, " разяснява Артьом Лукин - доцент по интернационалните връзки в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

COVID-19 политиката на азиатската страна ще отсрочи началото на гражданските пътувания по моста, като към този момент той ще се употребява единствено за транспорт на артикули. Въпреки това обаче локалните медии оповестяват, че държавното управление е наредило на всички възпитаници в Благовесченск да учат китайски език от 1 септември.

Това развиване може да даде стопански тласък на доста рядко обитаем район от Русия, твърди Ю Бин - професор по политически науки в университета Витенберг в Охайо. Макар да съставлява 40% от територията на страната, в региона живее едвам 5% от популацията ѝ.

" Първата партида от соево масло, която мина в Китай от Благовещенск в деня на формалното разкриване, акцентира ролята на Русия като снабдител на естествени запаси и артикули за Китай, " споделя още Лукин.

" По-интересният въпрос е какво ще минава по моста от страна на Пекин? "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР