В продължение на десетилетия американският долар е смятан за всемогъщ.

...
В продължение на десетилетия американският долар е смятан за всемогъщ.
Коментари Харесай

Идва ли краят на хегемонията на долара?

В продължение на десетилетия американският $ е считан за всесилен. Той е платежното средство, което движи актуалния свят и оцелява във всевъзможни рецесии, войни и рецесии.

" Зелените пари " са главен детайл в международната търговия - в долари се мерят както петролът, по този начин и останалите валути, само че и главните артикули и услуги в световната стопанска система.

Щатската валута е летвата, по която се равняват всички останали, главният критерий, с който се мери благосъстоянието.

Напоследък обаче доларът се изправя пред все по-големи провокации, които заплашват основния му статут на главната аварийна валута в света.

В новата тримесечна прогноза на Saxo Bank основният валутен пълководец Джон Харди твърди, че американската валута е " все по-нефункционираща " и има незабавна нужда да бъде сменена. Експертът акцентира настоящите стопански и геополитически опасности, които заплашват хегемонията на американската валута.

Китай, юаните и петролът

Заплаха номер едно е възходящата мощност на Китай, който има все по-значима роля в международната търговия и финансовите пазари, и се стреми към " дедоларизация ", пробвайки се да насърчи търсенето на юана. " Китай е концентриран върху изгодите от това личната му валута да играе по-голяма роля и последователно да размени $ в международната търговия ", показва Харди.

Пекин към този момент разгласи желанието си да купува нефт в юани и да разреши на комерсиалните си сътрудници да ги извърнат в злато. Обръщането в злато е интелигентен ход на китайските управляващи, защото дава на страните експортьорки на нефт по-голяма степен на комфорт.

Китай може да си разреши да постанова правила, защото към този момент е най-големият вносител на недопечен нефт в света. Запазването на постоянна валута, до момента в който купува нефт в юани, ще бъде първата стъпка към увеличение на международното търсене на китайската валута.

Прехвърлянето на търговията с нефт от долари в юани ще отнеме транзакции на стойност сред 600 милиарда и 800 милиарда $ от американската валута, които ще отидат в китайски ръце.

Подобен ход ще докара до по-голямо търсене на нещата в Китай, без значение дали са скъпи бумаги, или артикули и услуги. Което ще е голям плюс за растежа на Китай и по тази причина те се стремят към него, настояват специалисти.

Пекин има могъщи съдружници в тази борба. " Русия и Иран, които дълго страдаха от американските финансови и търговски наказания, ще бъдат щастливи участници в тази скица и биха могли да обезпечат сериозна маса ", показва Харди.

По-интересно е дали обичайните американски съдружници и значими играчи на петролния пазар, като Саудитска Арабия (най-големият експортьор на нефт в света), ще рискуват да провокират гнева и финансовата мощност на Вашингтон, съгласявайки се да получат юани за нефт.

Китай ще " принуди " Саудитска Арабия да търгува с нефт в юани и когато това се случи, останалата част от петролния пазар ще последва образеца й и ще изостави щатския $ като международна аварийна валута, планува Карл Вайнберг, основен икономист и ръководещ шеф на High Frequency Economics.

Европа и Япония

Два от главните политически и стопански съдружници на Съединени американски щати - Европа и Япония ще се стремят към все по-малка взаимозависимост от щатския $, обръщайки все по-голямо внимание на фискалната политика, с цел да решат вътрешните си проблеми.

Европейските бюджетни разноски ще се съсредоточат върху възстановяване на слабостите в защитата, до момента в който Япония ще започва проект за фискални тласъци от 2 трилиона йени (17.8 милиарда долара).

Протекционистките на хрумвания на президента Тръмп и провалените търговски партньорства с Европа и страните от Югоизточна Азия също лишават щатския $ от едно от главните му оръжия - главно разменно средство в свободната търговия. Междувременно Европейския съюз и Япония работят върху лично комерсиално съглашение, само че без присъединяване на Съединени американски щати.

Макар Вашингтон да се нуждае от свежо финансиране на увеличаващите се дефицити, той няма по какъв начин да го получи, а Федералният запас води неуверена парична политика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР