В продължение на десет години - от 2005 до 2015

...
В продължение на десет години - от 2005 до 2015
Коментари Харесай

Концесионерът Юлен не е плащал екотакса за Пирин в продължение на 10 години

В продължение на 10 години - от 2005 до 2015 година, концесионерът на ски зоната над Банско - " Юлен " АД, не е плащал дължими такси по Закона за предпазените територии. Това се схваща от решение на Окръжния съд в Благоевград, в който компанията е наказана да заплати единствено част от дължимите такси, защото останалите са били погасени по отминалост поради бездействието на страната , написа " Капитал ".

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

През април 2015 година тогавашният екоминистър Ивелина Василева завежда иск против концесионера, с който претендира за неизплатено концесионно заплащане от 2005 до 2013 година в размер на 88.7 хиляди лева, което дружно с неустойките, Данък добавена стойност и лихвите е общо 178 хиляди лева

Става дума за спомагателни 5% върху концесионната такса, която концесионерът би трябвало да заплати и които отиват в Националния фонд по запазване на околната среда.

Делото е заведено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда пред Софийския градски съд при започване на април 2015 година През март 2017 година съдът стига до заключението, че въпросът е подсъден на Окръжния съд в Благоевград, приключва делото и го изпраща там.

През септември 2017 година Окръжен съд - Благоевград, приема, че екоминистерството не може да е страна в процеса, защото не е титуляр на вземането, и приключва делото във връзка с ведомството.

След две съвещания - през октомври 2017 и октомври 2018 година, искът на страната против " Юлен " е почетен, само че единствено отчасти. Съдът приема, че дължимата такса има темперамент на от време на време заплащане и за нея важи така наречен къса отминалост от три години, което значи, че огромна част от претендираните от страната суми (от 2005 до 2010 г.) са погасени.

В последна сметка от целия иск против концесионера за 178 хиляди лева са почетени 52.9 хиляди лева, като страната би трябвало да заплати на " Юлен " и 3 хиляди лева разходи върху отхвърлената част от желае.

От правосъдното решение се схваща, че от 2010 до 2012 година страната е издавала констативни протоколи, че концесионерът не извършва задължението си. Тези протоколи били подписвани от " Юлен " без възражения. Единственото, което следвало от тези констатации, е, че Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда е изпратило три напомнителни писма до компанията, само че не е подхванало дейности да си събере дължимото.

През февруари 2018 година прокуратурата стартира инспекция за концесията на ски зоната над Банско по сигнал на партия " Зелените. " През юни представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че инспекцията е удостоверила, че " Юлен " експлоатира повърхност, която надвишава с 65.789 ха предоставените ѝ 99.55 ха.

Тогава основният прокурор изготви сигнал до премиера Бойко Борисов, с който му предложи две решения - да приключи контракта или да го промени с оглед действително употребяваната повърхност. По информация на " Капитал " към сегашния миг страната не е подхванала нищо, с цел да потърси заплащане от " Юлен " за действително употребената повърхност, а сходно на проблема с 5% такса и тези отговорности се погасяват по отминалост с изминаване на времето.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР