В продължение на десет дни Созопол по традиция се превръща

...
В продължение на десет дни Созопол по традиция се превръща
Коментари Харесай

Аполония удължава лятото в Созопол

В продължение на 10 дни Созопол по традиция се трансформира в център на културата в България. Празникът на духа - фестивалът " Аполония " се организира в края на лятото и показва родни създатели в сферите на музиката, театъра, киното, литературата и изобразителните и пластичните изкуства. Първото издание на фестивала се организира в Созопол през 1984 година, а тази година следва 34-тото издание с над 70 събития.

" Аполония " ще се открие на 31 август с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев в Художествената изложба в Созопол и осъществяването на Младежката филхармония " София " при Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков ". Първата музикална вечер ще показа на публиката 14-годишният цигулар Кай Орлинов, който макар младостта си към този момент е притежател на редица национални и интернационалните призове.

Музикалната стратегия на фестивала включва типичен и джаз концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за феновете е спектакълът на фолклорния отбор " Странджа ". На сцената на амфитеатъра в деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, " Ангел Заберски трио ", Васил Петров и Военен биг бенд - Стара Загора, JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Тромпетистът Михаил Йосифов показва новия си план, взаимен с певицата от суинг триото Sentimental swingers Вера Шандел - Bg Vintage, в който напомнят известната българска градска музика от 20-те години до през днешния ден, само че с нови авторски аранжименти.

Също по този начин една от най-популярните български групи - ФСБ ще честват 40 години на сцената, като това ще е първата им изява на фестивала " Аполония ".

Литературните събития ще стартират с представянето на книгата " Всички наши тела " с създател Георги Господинов в Художествената изложба.

Над 15 са литературните събития, включени в тазгодишното издание на " Аполония " . Те ще стартират с представянето на най-новата книга на писателя Георги Господинов " Всички наши тела ", а в границите на фестивала българският четец ще може да се допре и до " Гласът на тишината " на Иван Теофилов, " Сестри Палавееви " на Алек Попов, " Оксиморон (Нечовешки роман) " на Михаил Вешим, " Остайница " на Рене Карабаш, " Балканска рапсодия " на Мария Касимова-Моасе и други

След триумфа си на софийска сцена моноспектакълът " Чамкория " по романа на Милен Русков с режисьор Явор Гърдев ще п също придвижи сцената в Созопол. В ролята е артистът Захари Бахаров, който тази година завоюва премиите " Аскер " и " Икар " за водеща мъжка роля за осъществяването си в " Чамкория ".

Народният спектакъл ускорява наличието си на " Аполония " , като тази година ще гостува с три спектакъла. Това са " Виновният " от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, " Цветът на дълбоките води " от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова, и " Лисичета " от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.

Седем кино лентата ще бъдат показани на кино вечерите в читалище " Отец Паисий ".

След като филмът " Ага " на режисьора Милко Лазаров закри фестивала " Берлинале " в Берлин, ще открие кинопрограмата на " Аполония " .

Очакват Ви и други сполучливи заглавия като " Посоки " на режисьора Стефан Командарев, " Възвишение " с режисьор Виктор Божинов и " Вездесъщият " с режисьор Илиян Джевелеков.

Билетите за всички събития, както и златният пропуск, който обезпечава достъп до всички събития, са пуснати за продажба в мрежата на Eventim.

Пълната стратегия на Празници на изкуствата Аполония 2018 може да видите тук.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР