В продължение на 30 поредни петъка един млад руски цигулар

...
В продължение на 30 поредни петъка един млад руски цигулар
Коментари Харесай

Защо руснаците не разбират Грета Тунберг

В продължение на 30 следващи петъка един млад съветски цигулар стои в центъра на Москва и стачкува самичък. Не поради изборите, полицейското принуждение или политическите пандизчии. А поради планетата. Вдъхновение му е шведската активистка Грета Тунберг.

" Става въпрос за бъдещето ни ", споделя 24-годишният Аршак Макичян пред Би Би Си. " Русия е четвърта в света по лъчение на парникови газове, а държавното управление няма да се задейства без напън. Така че да се стачкува за климата е значимо ".

Макичян се е въодушевил от Тунберг, само че доста руснаци имат проблем с нея. Телевизионни водещи и коментатори ѝ се подиграват непрестанно, даже злобно. Потребители в обществените мрежи я наскърбяват, а президентът Владимир Путин сподели покровителствено, че някой би трябвало да изясни на тийнейджърката по какъв начин работи светът. " Сигурен съм, че Грета е благо и доста откровено момиче ", сподели още той.

Говори се доста за тайствени сили, които я " управляват " и " кой печели " от активизма ѝ.

Активизмът в отбрана на околната среда не е значима тематика в Русия. Високите цени, бедността и корупцията нормално са на първите места измежду най-важните проблеми на страната. Самите политици от време на време приказват с положително за световното стопляне – по какъв начин да вземем за пример то е отворило Северния морски път за превоз през и проучване на Арктика. " А и мисълта, че става по-топло, надали би разтревожила хората в една страна, където през половината година космите в носа им замръзват, в случай че се подадат на улицата ", написа още Би Би Си.



Дори на мнозина да им пука, те мъчно биха могли да реализират нещо. В доста домове мощното централно отопление постанова да се отварят прозорци през зимата. Рециклиране има тук-таме и се подобравя, само че в най-хубавия случай е непринудено и на инцидентен принцип.

Тази година горски пожари изпепелиха гори в Сибир и далечните източни елементи на страната в невиждан мащаб. И те, и огромните наводнения бяха последствия от климатичните промени. Топенето на безконечните ледове също към този момент е тематика на диалог.

Дори президентът Путин е изразявал паниката си, че в Русия стоплянето се движи 2.5 пъти по-бързо, в сравнение с в други елементи на света. Три години след подписването на Парижкото съглашение страната ненадейно го ратифицира и очевидно осъзнава опасността, въпреки и постепенно.

 Защо руснаците не схващат Грета Тунберг
© Rick Wilking, Reuters

Но Макичян е на мнение, че острата реакция на управляващите към Грета Тунберг значи, че те не желаят да бъдат притискани да подхващат дейности. " Мисля, че се боят климатичните митинги да не се разраснат тук и че няма да могат да спорят с науката. Нападат Грета, тъй като е по-лесно ".

Петъчните митинги са към момента рехави – в пика им те събираха по 700 души в няколко десетки града. Но за Аршак това е релативно. " Преди половин година бях сам всяка седмица. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР