В Прищина се готвят да създадат своя армия, Белград заплашва

...
В Прищина се готвят да създадат своя армия, Белград заплашва
Коментари Харесай

Един от рисковете пред Косово - разпад на две части

В Прищина се готвят да основат своя войска, Белград заплашва с военни дейности, а Москва предизвестява, че това може да докара до " най-сериозни последици за Балканите ", обобщава Аделхайд Файлке в разбор за Дойче веле.

От ноември насам Косово полза вноса от Сърбия с мита от 100 %. Мярката е разследване от дейностите на управляващите в Белград, които малко преди този момент осуетиха приемането на Косово в Интерпол. Взаимните обвинявания и искания са единствено интродукция към едно рисково изостряне на рецесията сред сърби и косовари. А Европейски Съюз отсрочи и дълго чаканата от косоварите либерализация на визовия режим - факт, който в допълнение усили тяхното отчаяние и неодобрение.

След години на застой в " замразения " косовски спор, през 2018 за първи път намерено беше издигнат въпросът за размяната на територии и преместването на граници - по този начин бе нарушено едно безусловно табу в досегашната европейската политика. Сръбският президент Александър Вучич и косовският му сътрудник Хашим Тачи персонално предизвикаха този спор и даже към този момент преговаряха между тях. Идеята: обитаемоте най-вече със сърби области в Северно Косово да бъдат придадени към Сърбия, а регионите с албанско болшинство в Южна Сърбия да преминат към Косово.

Нови етнически граници в района?

Но никой към този момент не разисква тези проекти публично, откакто една среща в Брюксел, извършена през лятото, завърши със скандал, а сръбският президент си потегли от нея очевидно ядосан. Малко по-късно той още веднъж поде остарялата ария: " Косово е част от Сърбия ". Правителството в Косово на собствен ред отхвърли да поддържа концепцията за замяна на територии, а министър председателят Рамуш Харадинай, който е някогашен съмишленик на Тичи от времето на войната в Косово, активизира политиката и обществеността за отпор против сходна опция.

Независимо от многочислените предизвестия на европейски политици - най-много от Германия - да не се чертаят нови етнически граници в района, тематиката въобще не е отпаднала от дневния ред. Редовно се появяват известия, че Вучич и Тачи продължавали да договарят.

В същото време сензитивно отслабва въздействието на Европейски Съюз, който дълги години ръководеше разговора сред Белград и Прищина: на Брюксел съвсем не са му останали благоприятни условия да подтиква двете балкански страни, нито пък да ги заплашва с нещо по-сериозно. В началото на годината бе загатнато, че Сърбия може да бъде призната в Европейски Съюз през 2025 година, само че в този момент към този момент никой не желае да се ангажира с съответна дата. А в Косово, чиято самостоятелност към момента не е приета от 5 страни-членки на Европейски Съюз, последователно се изпари еуфорията по Европа, откакто Брюксел за следващ път отсрочи либерализирането на визовия режим за косоварите.

Разочарованието на косоварите

Всичко това кара хората в Косово да изпитват надълбоко отчаяние. А измежду тях съвсем няма човек без близки, родственици или познати в Германия или някоя друга страна-членка на Европейски Съюз. Цялата страна на процедура оцелява с помощта на миграцията. Единственият излаз: паспорт, който обезпечава свободно напредване. С подобен косоварите могат да се снабдят например в южната си съседка Албания. Още преди години Европейски Съюз отстрани визите за албанските жители, а албанският министър председател Еди Рама им беше заречен паспорти при положение, че Европейски Съюз още веднъж откаже да либерализира визовия режим за косовските жители. И още нещо може да предложи Албания на северната си съседка: стопански връзки. На фона на досегашната икономическа взаимозависимост на Косово от Сърбия, това е основна опция за Прищина. Но откакто Белград блокира приема на Косово в Интерпол, Прищина подвигна митата за сръбските артикули, а вносът на процедура замря. Въпреки предизвестията на интернационалните медиатори, държавното управление на Косово държи на решението си и по този начин блокира изцяло търговията със Сърбия, която до момента беше витално нужна за Косово. Тази празнота в този момент се запълва от Албания.

Броени дни откакто Косово наложи мита на сръбските артикули, в косовския град Печ се състоя едно извънредно събитие: под мотото " Един народ, един език, една фантазия " на 26 ноември си дадоха среща държавните управления на Косово и на Албания. На нея двата кабинета начертаха дълготрайни политически, стопански и културни цели: да вървят дружно напред към Европа. Това бе патетичното, само че и недвусмислено обръщение от тази среща, а на фамилната фотография се вижда и двуглавият албански орел - знак, който е прекомерно ненавиждан на сърбите.

Тази прегръдка с Албания внася нова динамичност в района, тъй като Косово може да отхвърли съвсем напълно (до)сегашната си взаимозависимост от Сърбия - освен политически, само че и стопански. Потърпевши ще се окажат сърбите в Северно Косово, които са откъснати от Сърбия, само че пък отхвърлят да се интегрират в структурите на косовската страна. Така етническото разделяне вътре в Косово се задълбочава.

Интересите на руснаците и американците

Не е изключено събитията от последните няколко седмици да доведат до фактическото разделяне на Косово, а по-късно - и до основаването на конфедерация сред Албания и част от Косово. Местни анализатори и политици към този момент намерено разискват този сюжет, който за Сърбия би представлявал същинска контузия. Защото Белград не го е грижа толкоз за " бедняшката барака " Косово, що се касае за един исторически знак, който е неотменима част от сръбската историческа памет - едно по-скоро прочувствено, в сравнение с рационално държание.

Но и военната изразителност се вписва в тази напрегната обстановка: Сърбия заплашва с война, в случай че Косово в действителност реши да основе своя лична войска и да изпрати военни подразделения в Северно Косово. Според сръбската министър-председателка Ана Бърнабич, Белград може да предприеме дейности в отбрана на сръбското население в Северно Косово - макар наличието в страната на 4 000 бойци от КФОР, които се грижат за мира и границите в района. " Надявам се, че въпреки всичко няма да ни се наложи да използваме армията си ", добави Бърнабич многозначително. Това, на процедура, би означавало осъществяване на политическия проект на Вучич и Тачи.

По-мащабна военна борба в района обаче е малко евентуална, защото Косово е под директната протекция на Съединени американски щати, които разполагат в района с една от най-големите си военни бази отвън Съединени американски щати - " Бондстийл ". За разлика от други публични представители на НАТО, новият американски дипломат към този момент се разгласи за основаването на косовска войска. Тревожни са обаче сигналите от Москва. Кремъл разгласи, че последствията от основаването на косовска войска могат да доведат до " най-тежките последствия освен за сръбското население в района, само че и като цяло за сигурността на Балканите ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР