В присъствието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева ще бъдат

...
В присъствието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева ще бъдат
Коментари Харесай

България връща на Турция ценни артефакти

В наличието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева ще бъдат предадени на турския заместник-министър на културата и туризма Йозгюл Йозкан Явуз артефакти с археологически генезис, арестувани от българските митнически органи на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Капитан Андреево през октомври 2016 година при противозаконен импорт от турски жител, оповестиха от Министерството на културата.

Събитието ще се състои на следващия ден, от 16.30 ч. в Заседателната зала на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Движимите културни полезности са общо 63 - 56 монети /златни, сребърни и бронзови антични, римски и византийски монети/, шест бронзови антични приложения и една бронзова фибула.

За връщането им Турция е отправила до Министерството на културата публично искане с приложена експертиза, с която турски експерти показват доказателства за генезис на културните полезности от територията на Република Турция. Представени са и доказателства за противозаконен експорт, както и информация за статута на археологическите културни полезности като държавна благосъстоятелност, според турското законодателство.

Процедурата по връщане на нелегално изнесени културни полезности се реализира на съображение на Конвенцията на ЮНЕСКО за ограниченията, ориентирани към възбрана и попречване на противозаконен импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт, директно прекосяване и прекачване на собствеността на културни полезности, подписано сред Република България и Република Турция през 2012 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР