В присъствието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за

В присъствието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за ...

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония.

В присъствието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила договор за добросъседство и сътрудничество между Република Македония и България от външните министри Екатерина Захариева и Никола Георгиев.

След подписването премиерът Борисов изпрати специални поздрави на македонския премиер Зоран Заев и заяви, че оттук нататък предстои много практическа работа между двете страни.

Той отбеляза, че и ЕБВР е поканила премиерите на Западните Балкани в Лондон и всички чакат да финансират проекти на Балканите - магистралите, ЖП линии и дигиталната инфраструктура. Ще има финансиране и от Световната банка и ЕИБ.

"Ако Скопие и Атина бъдат така храбри и намерят изход в спора за името, нещата ще се развият за месеци. Така че стискам палци, България ще бъде конструктивна. Взимането на това решение е важно", категоричен беше Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че с подписването на Договора за сътрудничество има вече видими резултати. Има 11% ръст на стокообмена с Македония и 10% ръст на туристите. Предстои формирането на междуведомствената комисия

"Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами", заяви Захариева.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че имаме много общи интереси. "Благодарни сме, че успяхте, благодарение на премиера Борисов страната ни да имат шанс за Европа", добави той. /news.bg

Източник: dnesplus.bg