В присъствието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за

...
В присъствието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за
Коментари Харесай

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония

В наличието на премиера Бойко Борисов беше подписан Протокол за замяна на ратификационните документи, с които влиза в действие контракт за добросъседство и съдействие сред Република Македония и България от външните министри Екатерина Захариева и Никола Георгиев.

След подписването министър председателят Борисов изпрати специфични поздрави на македонския министър председател Зоран Заев и съобщи, че оттук насетне следва доста практическа работа сред двете страни.

Той означи, че и Европейска банка за възстановяване и развитие е поканила министър председателите на Западните Балкани в Лондон и всички чакат да финансират планове на Балканите - автомагистралите, ЖП линии и цифровата инфраструктура. Ще има финансиране и от Световната банка и Европейска инвестиционна банка.

" Ако Скопие и Атина бъдат по този начин храбри и намерят излаз в разногласието за името, нещата ще се развият за месеци. Така че притискам палци, България ще бъде градивна. Взимането на това решение е значимо ", безапелационен беше Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че с подписването на Договора за съдействие има към този момент забележими резултати. Има 11% растеж на стокообмена с Македония и 10% растеж на туристите. Предстои образуването на междуведомствената комисия

" Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами ", съобщи Захариева.

Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че имаме доста общи ползи. " Благодарни сме, че успяхте, с помощта на премиера Борисов страната ни да имат късмет за Европа ", добави той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР